Afbeelding

Onrust na presentatie centrumplannen

Actueel 7.739 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Onder inwoners en ondernemers is grote onrust ontstaan na de presentatie van plannen voor mogelijke nieuwbouw in het hart van Pijnacker. Vooral de plannen op de locatie van de Plus-supermarkt zijn als een bom ingeslagen.

"Wij wonen op de Westlaan in een huis uit 1854, dit wordt zomaar vervangen door een appartementencomplex. Het zijn maar opzetjes, het is hoe het er uit zou kunnen gaan zien", zegt een inwoonster in een reactie op de vrolijk gepresenteerde schetsen gisteravond op het gemeentekantoor. Ook de winkel van Sabine Zondag is opgenomen in de plannen. Op een animatie is een flat van maar liefst 18 meter hoog te zien. Zondag is verrast en geeft aan dat ze nog nooit is geïnformeerd over deze plannen. Het is niet de eerste keer dat ondernemers en inwoners de communicatie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hekelen.

Verantwoordelijk wethouder Ilona Jense van de VVD laat in een reactie op enkele prangende vragen het volgende weten. "Allereerst willen we aangeven dat de beelden waar je het over hebt, geen bouwplannen voor het centrum zijn. Het zijn de eerste sfeerbeelden voor een beeldkwaliteitsplan. Dit beeldkwaliteitsplan komt voort uit het bestemmingsplan voor het centrum en moet een idee geven welk soort bebouwing er in de toekomst mogelijk of wenselijk is in het centrum. De beelden zijn met een toelichting gepresenteerd op een informatieavond. Door ze uit hun context te halen, lijkt het wat anders dan het is", zegt ze.

"Het beeldkwaliteitsplan dat nu wordt gemaakt, komt voort uit het bestemmingsplan voor het centrum van Pijnacker en is een wens van de gemeenteraad. De gemeente is al langere tijd bezig met het maken van een nieuw bestemmingsplan voor het centrumgebied van Pijnacker. Een doel op de lange termijn is het concentreren van detailhandel rond het Raadhuisplein. Detailhandel buiten dat concentratiegebied wordt gewoon opgenomen in het bestemmingsplan, niemand wordt gedwongen detailhandel te beëindigen. Mocht de eigenaar van een pand waarin nu een winkel zit op die plek iets nieuws willen bouwen, dan kan dat. In dat geval komt de detailhandelsbestemming te vervallen. Het beeldkwaliteitsplan zal straks de ruimtelijke kwaliteit en uitstraling van het centrum borgen. Het geeft randvoorwaarden waaraan de nieuwe bebouwing moet voldoen", vervolgt Jense.

"Met de eigenaresse van de Plus is in de voorbereiding van het opstellen van het bestemmingsplan uitvoerig overleg geweest. Hierin is ook de visie van de gemeente aan bod gekomen. Dat kan dus geen verrassing voor haar zijn. We zullen contact met haar opnemen om mogelijke ongerustheid weg te nemen", stelt Jense. De eigenaresse ontkent dit stellig tegenover Telstar Online. “Daarnaast gaan wij absoluut niet weg”, laat Zondag weten.

"Iedereen in het centrumgebied van Pijnacker, voor wie het nieuwe bestemmingsplan moet gaan gelden, heeft een brief van de gemeente gekregen met daarin de uitnodiging mee te denken over toekomstige bebouwing in het centrum. Van gebrekkige communicatie is naar onze mening geen sprake. De gemeente heeft er juist voor gekozen om zoveel mogelijk belanghebbenden mee te nemen in het proces en ook inhoudelijk een bijdrage te laten leveren. Al voordat het (ontwerp)beeldkwaliteitsplan aan de gemeenteraad wordt aangeboden en de formele zienswijzenprocedure wordt gestart, zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd met belanghebbenden. Ook de bijeenkomst van gisteren. Zo'n 50 mensen zijn naar de bijeenkomst over het beeldkwaliteitsplan geweest. Zij lieten zich informeren, konden vragen stellen en opmerkingen en suggesties meegeven. De bijeenkomst verliep in goede sfeer", aldus Jense. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant