Foto: Facebook/GeenBiomassacentralePijnacker
Foto: Facebook/GeenBiomassacentralePijnacker
OPINIE

Alleen maar verliezers

Actueel 6.350 keer gelezen

Het terugkijken naar het debat over de houtstookoven vond ik onthutsend, zeer verontrustend. Het gaat leiden tot een verdere ondergraving van het vertrouwen in de overheid, zonder dat duidelijk is wat die overheid nou eigenlijk beter had kunnen doen. En allerlei pleidooien voor dingen die nu eenmaal niet kunnen zolang Pijnacker-Nootdorp tot het Koninkrijk der Nederlanden behoort. En dat alles gebaseerd op, zoals de Engelsen het noemen, a hoax. Loos alarm.

Vele honderden mensen hebben een bezwaarschrift ingediend. Wat niemand ze blijkbaar durft te vertellen is dat de bezwarencommissie daar korte metten mee zal maken. Een initiatiefnemer die beroep kan doen op een duurzaamheidssubsidie van het Koninkrijk der Nederlanden mag er toch vanuit gaan, dat die investering dan ook als duurzaam mag worden gekenmerkt. Ook als de bevolking van Pijnacker-Nootdorp dat anders beleeft. Zeker als de installatie voldoet aan alle eisen voor het afvangen van fijn stof en daarmee voldoet aan de eisen om overlast voor de omgeving te voorkomen. Voeg daarbij dat al gerealiseerde houtstookovens nergens tot de door sommigen verwachte stank en fijnstof-overlast leidt. Verder past de installatie binnen het bestemmingsplan. Dus zal de bezwarencommissie de bezwaren verwerpen. En zullen veel inwoners concluderen dat de overheid weer eens niet naar de bevolking luistert.

De breed gedeelde mening van de partijen in de raad was dat de gemeente de communicatie niet goed had gedaan. Volgens de fracties had de gemeente moeten snappen, dat dit natuurlijk voor heel veel reuring zou zorgen. Waarom eigenlijk? In 2017 is in Nederland 3000 keer een subsidie toegekend voor het realiseren van een houtstookinstallatie. 3000 keer is realisatie ervan zonder volksopstanden gebeurd. Hoe kon de gemeente Pijnacker-Nootdorp weten, dat het hier totaal anders zou gaan?

Wie het raadsdebat volgt ziet vooral, dat er nogal wat pleidooien zijn die eigenlijk neerkomen op een pleidooi voor een onafhankelijk Pijnacker-Nootdorp. Zeg maar een zelfstandige republiek Pijnacker-Nootdorp. Eerlijk Alternatief begon met dat er bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning geëist zou moeten worden, dat de initiatiefnemer zelf contact zou moeten opnemen met de omgeving. En niet alleen als tip, maar als eis. In dit land is het echter niet mogelijk om een aanvraag af te wijzen op die gronden. Dus dat kan niet. Alleen in een zelfstandige republiek Pijnacker-Nootdorp.

Een aantal partijen pleitten ervoor om houtstookovens en biomassacentrales als onduurzaam te verklaren. Een pleidooi, dat de provincie overigens merkwaardigerwijs lijkt de delen. Zoals de situatie nu is, beschouwt Nederland een houtstookoven als duurzaam. Geeft daar zelfs subsidie voor. Inderdaad is een houtstookoven minder duurzaam dan zonne-energie en windenergie. Maar wel stukken duurzamer dan gasgestookte energievoorzieningen. En laten we ook even in beschouwing nemen hoe onduurzaam de verwerking van snij- en kapafval van de houtproductie (want daar worden pellets van gemaakt) op dit moment is. Kortom, alleen haalbaar in de zelfstandige republiek Pijnacker-Nootdorp.

Progressief Pijnacker-Nootdorp kwam ook met een voorstel, dat alleen kan in een zelfstandige republiek Pijnacker-Nootdorp. Zij pleitten ervoor om ervoor te zorgen, dat het aangevoerde afvalhout alleen uit de buurt van Pijnacker-Nootdorp mag komen. Maar niemand kan een ondernemer verbieden dit hout uit welk land binnen de Europese Unie aan te voeren. Al komt het uit Spanje. Of uit Friesland. Dus, alleen haalbaar in de zelfstandige republiek Pijnacker-Nootdorp.

Ik ben benieuwd wanneer we het oprichtingsverzoek van deze zelfstandige republiek tegemoet kunnen zien.

Hans Voerknecht, freelance politiek verslaggever Telstar/Eendracht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant