De burgemeester had voor de 107-jarige een stevige fruitmand meegebracht. Met Kerstmis kwam Mark Rutte nog bij haar op bezoek.
De burgemeester had voor de 107-jarige een stevige fruitmand meegebracht. Met Kerstmis kwam Mark Rutte nog bij haar op bezoek.

Oudste inwoner van Pijnacker-Nootdorp 107

Actueel 4.149 keer gelezen

Waarschijnlijk woonde er nooit iemand van 107 binnen de grenzen van Pijnacker-Nootdorp. Sinds vorige week is dat het geval. De nog relatief nieuwe Nootdorpse Anna Stalman-Gouw werd woensdag 14 maart 107.

Anna Stalman woonde tot 2016 in Delft in een zorgcentrum van Pieter van Foreest dat gesloten werd. Daardoor verhuisde ze naar Veenhage in Nootdorp waar ze nog steeds een tevreden bestaan leidt. Vorig jaar vierde ze haar 106e verjaardag en had ze nog behoorlijk de praat. Intussen heeft ze in haar lange leven alles gezegd dat gezegd moest of mocht worden. Ze praat niet of nauwelijks nog, maar ze neuriet alleen nog wat melodietjes van vroeger. Het is duidelijk dat haar leven meer dan voltooid is maar toch brengt ze haar dagen nog rustig en tevreden door. Lopen gaat ook nauwelijks nog maar verder mankeert ze lichamelijk niet heel veel. Ze woont nog op een eigen kamer maar gaat wel iedere dag naar de dagopvang. Burgemeester Ravestein kwam de 107-jarige vorige week woensdag op haar verjaardag een grote fruitschaal bezorgen.

Het verhaal was dat mevrouw van fruit houdt. Vandaar. Het verjaardagsfeest zou een dag later gevierd worden omdat de benedenzaal van Veenhage woensdag niet beschikbaar was. Alles is de laatste jaren wat minder geworden bij mevrouw Stalman die altijd een energieke en vrolijke vrouw is geweest. Tot voorbij haar honderdste woonde ze zelfstandig. Ze heeft heel lang in buurthuis De Wending in het Delftse Westerkwartier gewerkt en bleef altijd nauw betrokken bij dit buurthuis. Toen burgemeester Bas Verkerk haar op haar honderdste verjaardag wilde komen gelukwensen, hoefde hij niet te komen van de honderdjarige omdat ze hem er de schuld van gaf dat de gemeente Delft de buurthuizen wilde sluiten. Natuurlijk kwam Verkerk later toch en toen mevrouw Stalman 105 was, heeft ze hem officieel vergiffenis geschonken voor zijn snode bezuinigingsplannen.

Mevrouw Stalman heeft niet zo veel familieleden meer van dezelfde generatie maar nog wel zwager Joop Elderhorst, de vroegere fietsenmaker van Nootdorp. Zijn vrouw Coby was een zus van Dirk Stalman, de man met wie Anna trouwde toen ze al rond de veertig was. De twee kregen twee zoons, Dik en Wim. Dik werkt bij Veenhage in de technische dienst en komt zijn moeder iedere dag even opzoeken. Hij is toch in de buurt. Wim is overleden, maar zijn vrouw Joke was vorige week weer van de partij en bezoekt haar nog heel regelmatig. De familieleden vertelden vorig jaar dat Anna vroeger hard heeft gewerkt, onder meer als dienstmeisje in de huishouding en later ook in winkels, onder meer in een elektrozaak. Haar echtgenoot Dirk is al tientallen jaren geleden overleden, maar Anna heeft zich alleen altijd goed kunnen redden. Ze is altijd zingend door het leven gegaan en nu doet ze dat neuriënd.. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant