Tesfalem Makale vluchtte vier jaar geleden van Eritrea naar Nederland.
Tesfalem Makale vluchtte vier jaar geleden van Eritrea naar Nederland.

Kennismaken met Eritrese Tesfalem Makale

Actueel 3.029 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp biedt in 2018 net als in 2017 onderdak aan 83 statushouders. In 2017 kwamen de omgeving van het Hofbad in Nootdorp en voormalige bejaardenhuis 't Hofland in Pijnacker veelvuldig in het nieuws als aangewezen locatie voor het vestigen van een aantal van deze nieuwe Nederlanders. Maar wie zijn de mensen achter deze nieuwsberichten? We maken kennis met de Eritrese Tesfalem Makale (36).

Tesfalem Makale vluchtte zelf vier jaar geleden van zijn geboorteland Eritrea naar het koude Nederland. Na in verschillende asielzoekerscentra in onder andere Ter Apel en Dronten te zijn geweest, hoorde hij dat hij een verblijfsvergunning kreeg en dus in Nederland mocht blijven. Na tien lange maanden werd Tesfalem in Nederland herenigd met zijn vrouw Helen, dochter Elim (10) en zoon Nazrawi (8). Tegenwoordig wonen zij, zoals Tesfalem het zelf zegt, in een Nederlandse buurt in Delfgauw.

"Omdat we in een echte Nederlandse buurt wonen, hebben we veel contact met Nederlandse mensen," aldus Tesfalem. "Dat contact is erg goed. Ik heb nog niet meegemaakt dat mensen onaardig tegen ons waren, omdat we asielzoekers zijn. Zo maken we net als de rest van de mensen hier regelmatig een praatje met de buren en we spreken wel eens af om koffie of thee bij elkaar te drinken. Onze kinderen gaan hier in Delfgauw naar school en doen allebei aan sport. Nazrawi voetbalt bij SV Wippolder en Elim danst in het Spectrum."

Vrachtwagenrijbewijs halen
"Toen ik naar Nederland vluchtte, heeft Vluchtelingewerk veel voor mij betekend," vervolgt Tesfalem. "Dus nu doe ik graag iets terug. Eerst kreeg ik hulp en nu help ik weer mensen. Ik tolk voor vluchtelingen uit Eritrea. De laatste twee jaar heb ik veel statushouders geholpen. Daarnaast werk ik in de nacht als pakketbezorger. In Eritrea werkte ik als vrachtwagenchauffeur, maar helaas is mijn rijbewijs hier niet geldig."

"Ik heb inmiddels mijn rijbewijs B gehaald, maar moet dus nu nog opnieuw mijn vrachtwagenrijbewijs halen en dat is voor nu iets te prijzig. Ik ben hard aan het sparen en misschien is er wel een bedrijf dat me wil helpen. Wellicht komt dat nog. Het is iets wat ik wel graag zou willen. Mijn vrouw zorgt voor de kinderen en richt zich nu vooral op het leren van de Nederlandse taal. Dat is niet eenvoudig."

Op de vraag waarom Tesfalem naar Nederland is gevlucht, gaat hij liever niet in: "Eritrea is geen veilig land. Ik vind het bijzonder en fijn dat mijn kinderen hier naar school kunnen, op straat kunnen spelen en kunnen sporten. Het is veilig en we zijn vrij. Onze kinderen spreken inmiddels goed Nederlands, ik kom ook aardig ver en mijn vrouw is druk met het leren van Nederlands. Ik weet niet of ik ooit terug ga naar Eritrea," vervolgt Tesfalem. "Het is nu nog steeds een onveilig land en ik weet niet hoe lang dat nog duurt. Tot die tijd zijn we in ieder geval hier."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant