De denktank van het Broodfonds Oostland: Silvia van der Knaap en Rolf van Baarle.
De denktank van het Broodfonds Oostland: Silvia van der Knaap en Rolf van Baarle.

Broodfonds Oostland staat in de startblokken

Actueel 2.274 keer gelezen

Sinds de oprichting van het eerste broodfonds werden in heel het land soortgelijke vangnetten voor arbeidsongeschiktheid van zelfstandige ondernemers opgericht. Inmiddels is de landelijke teller de driehonderd ruim gepasseerd. Het allereerste broodfonds in het Oostland (Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland) is binnenkort een feit. Broodnodig, want mede oprichter Rolf van Baarle (Mediator en financieel echtscheidingsadviseur) schat dat zeventig procent van de zelfstandigen het niet goed geregeld heeft.

De torenhoge premies van de arbeidsongeschiktheidsverzekering en iemands voorgeschiedenis op basis waarvan de verzekeringsmaatschappij een polis weigert, zijn de hoofdredenen waarom vele zelfstandige ondernemers zich niet verzekeren, met alle gevolgen van dien bij een ziekte of een ongeval. Silvia van der Knaap (Cretio), initiatiefneemster van het broodfonds en zelf sinds anderhalf jaar zelfstandig ondernemer, kan erover meepraten. "Ik heb lymfeklierkanker gehad en vanuit die situatie zo'n verzekering afsluiten is bijna onmogelijk of onbetaalbaar. Je moet sowieso al een x-aantal jaren 'schoon' zijn en als ze je al verzekeren betaal je een ontzettend hoge premie. Mede daarom heb ik mij ingezet om de workshop 'Broodfonds' te organiseren op de Oostlanddag in oktober van vorig jaar." Samen met enkele leden van vrouwennetwerk NOOVA nodigde Van der Knaap 'de Broodfondsmakers' uit voor een presentatie. Heel toepasselijk gecombineerd met een rondleiding bij Bakkerij Ammerlaan in Bleiswijk.

"Op die manier gaven we het een wat luchtig tintje." Het leverde veel positieve reacties op. "Daar moeten we iets mee," stelde Van der Knaap vast die het meteen al 'breder' wilde trekken dan alleen binnen het NOOVA netwerk. Ondernemersverenigingen in Pijnacker, Noortdorp en Lansingerland werden aangeschreven en er volgden al meteen serieuze aanmeldingen. Samen met Rolf van Baarle onderzocht de onderneemster hoe je een eigen financieel vangnet organiseert waarin je elkaar helpt in geval van ziekte. Met hierbij als leidraad de structuren van 'de Broodfondsmakers' die twaalf jaar geleden een broodfonds begonnen en een model bedachten waarin ondernemers elkaar financieel steunen als een van hen zijn of haar vak tijdelijk niet kan uitoefenen.

Pijlers
Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig deelnemers. "Groter moet het netwerk ook niet zijn", zegt Van Baarle, "het gaat erom dat je elkaar kent en vertrouwt. Vertrouwen is een van de grootste pijlers onder een broodfonds. Bij de tegenwoordige verzekeraars draait het volgens Van Baarle vaak om wantrouwen. "Alles wordt dichtgetimmerd en veel zaken worden uitgesloten." Hij vergelijkt een broodfonds met de onderlinge afspraken die boeren vroeger maakten. "Zij hielpen elkaar onderling als er een boerderij afbrandde." Het ging toen echt om solidariteit. Wie zich aansluit bij een broodfonds moet minstens een jaar ondernemer zijn en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Hij of zij kiest van tevoren een schenkingsniveau dat past bij het maandinkomen. Wie langdurig ziek is, meldt dat bij het bestuur en krijgt van de anderen twee jaar lang een schenking waarbij de eerste maand na de ziekmelding voor eigen rekening is. Ieders bijdrage wordt op een persoonlijke broodfondsrekening gestort. Van der Knaap: "Het blijft van jou totdat iemand een schenking nodig heeft. Die schenking is dan niet 'belast'." Op het moment dat je instapt in een broodfonds verklaar je dat je arbeidsgeschikt bent. Er is verder geen medische controle.

De deelnemers besturen hun eigen broodfonds. Het bestuur van het Broodfonds Oostland bestaat uit: Rolf van Baarle (voorzitter), Jeannette Fornerod (secretaris), Silvia van der Knaap (penningmeester), Marianne Dijkshoorn, Nirja Peeters en Carian van de Sman. Binnen het Broodfonds Oostland is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Om aan te sluiten of om informatie op te vragen kan men mailen naar: bestuur.oostland@broodfonds.nl of bellen naar Silvia van der Knaap: 06-25114241.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant