Afbeelding

Lokaal of landelijk stemmen?

Algemeen 1.717 keer gelezen

Op de CDA-site hebben in de voorbije weken de 'CDA-top-twaalf-kandidaten' zichzelf voorgesteld door middel van een 'Keek op de week'. Zij gaven een inkijkje in hun dagelijkse beslommeringen van die afgelopen week en gaven aan waarom ze voor het CDA kiezen en gekozen willen worden. Wethouder Bob van der Deijl sluit deze serie af met een 'Keek op de toekomst'. Hij schrijft:

"Na bijna 16 jaar raadswerk ben ik nu lijstduwer en zal dus geen deel meer uitmaken van de nieuwe raad. Ik kijk met veel plezier terug op die periode. Maar... heb in die periode ook het een en ander zien veranderen. Ik wil daar één ding uit belichten: de mondigheid van onze inwoners. Met name bij ingrepen in de directe leegomgeving komt men snel in beweging om te laten horen hoe men erover denkt. Iets waar ik persoonlijk heel blij mee ben. Het is goed als men opkomt voor het eigen belang. Maar… elke inwoner woont niet op een eilandje…

Dat 'eigen belang' kan niet altijd beloond worden want we zijn ook onderdeel van de hele gemeente en voor de hele gemeente kan een groter belang dienen. Daarom ben ik ook zo blij met de zin die de burgemeester aan het begin van elke besluitvormende raadsvergadering uitspreekt en die eindigt met: 'met wederzijds respect voor elkaars opvatting, de belangen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en haar inwoners te dienen'. In die volgorde: eerst het algemeen belang maar daarbij het individuele belang niet uit het oog verliezend.

Lokale partijen beroepen zich erop dat zij de lokale belangen veel beter behartigen dan de 'landelijke partijen'. Wat mij betreft een woordendiscussie. Natuurlijk willen ook de vertegenwoordigers van landelijke partijen het beste voor onze gemeente. Zij hebben, ook als afdeling van een landelijke partij, geen ander belang. Maar in de praktijk leidt wel  tot steeds meer lokale partijen. Komende periode al 4. Of dat een goede ontwikkeling is laat ik graag aan uw eigen oordeel over.

Maar... Pijnacker-Nootdorp ligt niet op een eilandje...

De komende 4 jaar staan ons geweldige ontwikkelingen te wachten die gemeentegrens overschrijdend zijn: de energietransitie, een nieuwe visie op de tuinbouw en de verstedelijkingsopgave. Allemaal zaken die we als gemeente niet alleen kunnen oplossen. Daar hebben we op zijn minst de provincie bij nodig. De landelijke partijen hebben connecties in provincie en ook in Tweede en Eerste Kamer. Die lijntjes hebben in het verleden heel goed gewerkt (denk aan, langer geleden, de gemeentelijke herindeling en recent het voorkomen van plaatsing van windturbines in onze gemeente) en die lijntjes hebben we ook in de nabije toekomst hard nodig. Voordeel daarbij is dat u kunt weten vanuit welk gedachtegoed een CDA-er, een VVD-er en iemand van D66 of CU/SGP denkt.

Uiteraard hoop ik dat u CDA-stemt. We hebben een sterk team klaarstaan en een goed programma dat niet voor niets 'samen voor elkaar' heet want alleen 'samen' krijgen we zaken 'voor elkaar'.  Maar ik hoop bovenal dat u gaat stemmen. Elke stem telt!"

-advertentie-

  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant