De beoogde locatie was de Koningin Julianastraat in Nootdorp, op de plek van de oude brandweerkazerne.
De beoogde locatie was de Koningin Julianastraat in Nootdorp, op de plek van de oude brandweerkazerne.

Helft inwoners vindt vmbo-school noodzakelijk

Actueel 2.785 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In samenwerking met TOP Onderzoek heeft Telstar/Eendracht een onderzoek gedaan naar de noodzaak van een vmbo-school in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. In 2017 was er in de gemeenteraad een heftige discussie over een mogelijke school gericht op vmbo-onderwijs.

De bedoeling was dat er aan de Koningin Julianastraat in Nootdorp op de plek van de oude brandweerkazerne en peuterspeelzaal De Klauterbeer, een dependance zou komen van het Montaigne Lyceum in Ypenburg. Deze dependance zou dan gericht moeten zijn op de kader- en beroepsgerichte leerwegen en er zou een school komen voor rond de vierhonderd leerlingen. Uiteindelijk zijn de plannen niet doorgegaan omdat de gemeenteraad vond dat er te veel onzekere factoren waren. Zo was het onder meer onvoldoende duidelijk of de locatie wel echt geschikt was, ook vanuit verkeersoogpunt. Echter, wethouder Bob van der Deijl liet zich begin 2018 ontvallen dat de komst van een vmbo-school binnen de gemeentegrenzen nog niet van de baan is.

Onderzoek
Uit onderzoek van TOP Onderzoek en Telstar/Eendracht blijkt dat vijftig procent van de inwoners het (zeer) eens is met de stelling 'een middelbare school gefocust op het vmbo is noodzakelijk in onze gemeente'. "Vmbo-onderwijs wordt zwaar onderschat", schrijft een inwoner. "Vmbo-leerlingen zijn de pijlers waarop onze samenleving zich staande houdt." Bedrijvenpark Heron vindt men de beste optie (26%) voor een vmbo-school, alhoewel de meerderheid (31%) het eigenlijk niet weet. Negentien procent vindt de eerder genoemde Koningin Julianastraat in Nootdorp een prima optie. Vooral vanwege de centrale ligging en de nabijheid van openbaar vervoer. Zeventien procent koos voor een andere locatie. De meeste mensen wijzen dan naar Pijnacker-Zuid: "Vlakbij multifunctionele accommodatie Het Nest."

Waarom mensen de Koningin Julianastraat geen goede optie vinden? De meerderheid is bang dat de verkeersveiligheid in het geding komt. "Het is daar al gruwelijk druk, vanwege de nabijheid van basisschool de Regenboog en winkelcentrum Parade", schrijft een inwoner. De parkeerproblematiek (34%) en de angst voor hangjongeren (35%) zijn ook twee hete hangijzers. Een andere inwoner is het hier weer totaal mee oneens: "Verkeersveiligheid en parkeerproblematiek zijn onzinredenen. Middelbare scholieren komen met het OV of op de fiets. Ze zijn te jong voor een auto. Het zijn vooral de ouders van basisschoolleerlingen die de situatie onveilig maken. Wellicht kan de Julianastraat en het gebied rondom de Markt en de Parade heringericht worden?"

Het gehele onderzoek laat zien dat de meningen erg verdeeld zijn. De meeste politieke partijen hebben het onderwerp in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen meegenomen in het partijprogramma. Wordt vervolgd dus!

Wil jij ook meepraten over belangrijke zaken in Pijnacker-Nootdorp? Meld je dan aan voor het Burgerpanel op www.tippijnackernootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant