Een pakketbezorger belandde op de andere rijbaan en ramde een tegemoetkomende auto. (Foto: Olav Spa)
Een pakketbezorger belandde op de andere rijbaan en ramde een tegemoetkomende auto. (Foto: Olav Spa)

Na elf jaar nog steeds geen vangrail op N470

Actueel 4.806 keer gelezen

Pijnacker - Afgelopen maandag heeft er wederom een ernstig ongeval plaatsgevonden op de N470. Ter hoogte van de rotonde Tuindersweg ging het helemaal mis.

De N470 is sinds 2007 een belangrijke schakel tussen de A4, A13 en A12. Het is met name in de spits een drukbereden, maar ook omstreden route. De weg was nog maar net geopend toen een 45-jarige man uit Den Haag om het leven kwam bij een ernstig ongeval. Sindsdien hebben er tientallen en misschien wel honderden kleine en grote ongevallen plaatsgevonden. In 2014 heeft onze redactie een pakket aanbevelingen van lezers overhandigd aan oud-verkeerswethouder José van Egmond. Bezoekers van Telstar Online hadden zich gebogen over de veiligheid op de N470 en een scala aan oplossingen aangedragen.

De Provincie Zuid-Holland heeft mede op aandringen van onze redactie en de wethouder een onderzoek ingesteld naar de verkeersveiligheid. Naar aanleiding van ongevalsanalyses, een wegbelevingsonderzoek en adviezen van een verkeerspsycholoog is in samenwerking met de gemeente een maatregelpakket opgesteld. Dit is vanaf 2016 stapsgewijs uitgevoerd. Zo werd in 2016 de bochtgeleiding verbeterd, de belijning opgefrist, extra snelheidsaanduidingen geplaatst en bebording en bewegwijzering zichtbaarder gemaakt. Binnen het grootschalig onderhoud van 2017/2018 past de provincie onder andere het ontwerp van de rotondes aan en onderzoekt zij alternatieve manieren van verlichten, waarbij aandacht is voor het weidevogelgebied.

De hoge heren hebben dus niet stilgezeten, maar Jan met de pet fronst ondertussen de wenkbrauwen. Volgens veel weggebruikers is een dikke vangrail de énige oplossing. Helaas is dit nog steeds niet doorgevoerd. Ook bij het ongeval van afgelopen maandag belandde de bestuurder van een bestelbusje op de andere rijbaan. Hij ramde frontaal een automobiliste op de andere weghelft. Allebei de bestuurders raakten gewond. Een vangrail in de middenberm had mogelijk veel leed kunnen voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant