Afbeelding

Muskuseenden en ganzen verdwijnen in Pijnacker Noord

Actueel 3.625 keer gelezen

Pijnacker - Maandag 23 januari 2017 plaatste Nootdorp Ducks een oproepje op Telstar online, omdat ze in Pijnacker Noord tussen de Goudenregensingel en de Vlierlaan en de Acacialaan in een week tijd vier Muskus eenden misten.

Die oproep was succesvol, direct reageerde een medewerkster van de school dat er een eend in het gras lag. Het bleek een vrouwtje te zijn waarvan de kop en een vleugel miste. Overduidelijk het werk van een vos. "Sinds die melding zijn we inmiddels 12 Muskus eenden 'kwijt'. Voeg daarbij enkele verongelukte en zieke eenden dan is dat ruim de helft van de populatie Muskus eenden in Pijnacker-Noord! Ook verdwenen is het koppel ganzen aan de Acacialaan. De grauwe gans begin augustus en de Knobbelgans begin september", meldt Nootdorp Ducks.

Een deel van die verdwijningen is toe te schrijven aan de groeiende populatie vossen die ook doodleuk hun maaltje in de stad komen 'scoren'. "Van vier eenden hebben we in ieder geval de resten teruggevonden. Maar dat verklaart nog lang niet het verdwijnen van de overige acht eenden en twee ganzen. De plaats van en omstandigheden rond de verdwijningen zijn zodanig dat het voor een deel vrijwel zeker mensenwerk is. Stroperij dus. Bijvoorbeeld twee weken geleden een vrouwtje bij de flats aan de Troelstralaan en Schaepmanlaan. Gewoon weg! Geen kadaver, niet..."

Hiermee is 2017 verreweg het slechtste jaar sinds Nootdorp Ducks acht jaar geleden het populatiebeheer startte en alle individuele Muskus eenden en enkele ganzen in de gaten houdt. Normaal duurt het een jaar of vier, vijf voordat zo'n groot aantal eenden is gesneuveld.

Kom in actie
Probeer gegevens vast te leggen (schrijf b.v. een kenteken van een betrokken auto op); Spreek personen vriendelijk aan wanneer u iets vreemds ziet en probeer achter bedoelingen, identiteit of adres te komen; Meld Nootdorp Ducks gewone of dode Muskuseenden. Bel of WhatsApp: 06-4214 3332. Mailen kan ook: info@nootdorp-ducks.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant