De eerste boeken waren voor Aukje Schölvinck, Kees van Dorp en Francisca Ravestein.
De eerste boeken waren voor Aukje Schölvinck, Kees van Dorp en Francisca Ravestein. Foto: Linda Vaandering

Noitdorpsche Historiën brengt boek uit over Nootdorp in WOII

Actueel 2.852 keer gelezen

"Er waren behoorlijk wat Nootdorpers actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar daar werd na de oorlog niet of nauwelijks meer over gesproken", aldus Noud Jansen, auteur van het vorige week verschenen boek 'In de slagschaduw - Nootdorp in de Tweede Wereldoorlog'.

Opvallend veel ambtenaren waren betrokken bij dit verzet. Zij waren degenen met toegang tot de archieven en distributiekaarten. Jansen noemde vele namen, onder wie Arnoud Breebaart, C. Notenboom, veldwachter Theo Obdam en Anton Boonekamp. Maar vooral Cor van Dorp en Ben Beukema waren de trekkers van het verzet. Mooi was het daarom dat woensdagavond 22 november in De Boerenstal van 1837 het eerste boek overhandigd kon worden aan Kees van Dorp, kleinzoon van Cor, en net als diens grootvader, voorzitter van Oranjevereniging Nootdorp. "Daar kwam ik overigens pas achter toen ik al voorzitter was en de oude papieren doorbladerde", lachte Kees. Het tweede 'eerste' boek was voor burgemeester Francisca Ravestein, die het namens alle ambtenaren die aan het verzet hadden bijgedragen in ontvangst mocht nemen. En – heel bijzonder – het derde 'eerste' boek was voor Aukje Schölvinck, dochter van burgemeester Schölvinck die tijdens de oorlog een prominente rol speelde. Het boek In de slagschaduw vertelt over het agrarische Nootdorp dat in 1940 slechts 2100 inwoners telde. Het overdonderend begin van de oorlog voor Nootdorp met de slag om vliegveld Ypenburg, de vormen van verzet tegen de bezettingsmacht, de onderduikers, het schaarser worden van allerlei levensbehoeften, de tewerkstelling in Duitsland, de schietpartijen, de bombardementen, de hongerwinter en de bevrijding komen natuurlijk aan bod. Ook de jaren vlak voor de oorlog en na de bevrijding worden helder en feitelijk beschreven.

Het plusminus 180 pagina's tellende boek leest in één adem uit. De tekst wordt afgewisseld met veel oude foto's, illustraties, posters, pamfletten, knipsels uit kranten, enzovoort. De Slag om Ypenburg even buiten beschouwing gelaten, vallen dodelijke slachtoffers in Nootdorp zelf vooral aan het eind van de oorlog. De zogenoemde David en Goliathbrug die tot op de dag vandaag de kruising vormt van de spoorlijn Rotterdam-Den Haag en de rijksweg Den Haag-Utrecht, is in maart 1945 diverse malen doelwit van bombardementen van de Geallieerden. Daarbij vallen op 17 maart dodelijke slachtoffers: mensen uit Nootdorp en voorbijgangers die nota bene bij de brug tegen de bommen wilden schuilen, niet wetende dat de bommen juist op die brug gericht waren. Ook de verwikkelingen rondom de Nootdorpse politieman Lubbert Brouwer worden uitgebreid beschreven. Brouwer overleeft de oorlog niet. Heel bijzonder was de positie van politieman Bolk: aan de ene kant lid van de SS maar anderzijds toch niet te beroerd om Nootdorpers uit benarde situaties te redden.

Het boek geeft ook een leuke inkijk in het dagelijks leven van het Nootdorp van toen dat voor een groot deel agrarisch was. Het is opvallend dat de bevolking van Nootdorp in de oorlogsjaren gewoon bleef toenemen doordat er meer kinderen werden geboren dan dat er mensen overleden. Zelfs in de moeilijke laatste twee jaren wijken de cijfers niet af van de jaren ervoor. Doordat Nootdorp grotendeels agrarisch was, sloeg de honger minder hard toe dan in de grote steden. Veel Nootdorpse boeren en tuinders hebben de stedelingen geholpen maar er waren er duidelijk ook die van de situatie misbruik maakten door voor schaarse voedingsproducten grof geld te rekenen.

Uitgebreid wordt ook de Nootdorpse gaarkeuken beschreven. Uitgebreid wordt ingegaan op de lastige positie waarin burgemeester Schölvinck zich bevond. Enerzijds kon hij zich niet te hard afzetten tegen de Duitse bezetter, anders zou hij snel door een Duitsgezinde burgemeester worden vervangen. Anderzijds wilde hij ook niet overal aan toegeven, omdat hij geen verlengstuk van de bezetter wilde zijn. Op een zeker moment is hij vervangen en opgevolgd door Gerard Louis Just de la Paissieres. Deze man waaide ook niet zomaar met alle Duitse winden mee en werd op zijn beurt ook weer opgevolgd. Meteen na de oorlog keer Schölvinck terug met zijn gezin, onder wie de toen vijfjarige Aukje die er vorige week dus bij was. In de slagschaduw – Nootdorp in de Tweede Wereldoorlog is te koop Bruna in winkelcentrum Parade voor € 19,95. Het boek kan ook besteld worden bij de vereniging Noitdorpsche Historiën of via Uitgeverij Schenk: info@boekhandelschenk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant