Trots diende een tegenbegroting in. Dat werd gewaardeerd, maar bleef zonder resultaat.
Trots diende een tegenbegroting in. Dat werd gewaardeerd, maar bleef zonder resultaat.

Betere financiële situatie leidt tot lastenverlichting

Actueel 2.194 keer gelezen

De tijd van noodzakelijke bezuinigingen is voorbij. De gemeente heeft meer te besteden en kan weer investeren en zelfs de lasten iets verlagen.

Dat zei wethouder Piet Melzer onlangs al en dat werd vorige week bevestigd tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar. De gemeente groeit per jaar met 300 tot 400 woningen en krijgt daardoor meer inkomsten, ook uit het nationale Gemeentefonds. De gemeente telt intussen ruim 53.000 inwoners en dat aantal stijgt snel. In Ackerswoude staan intussen rond de 400 woningen en eind volgend start daar de bouw van een openbare basisschool met kinderopvang. De gemeente gaat ook flink investeren in buitensportvoorzieningen, zoals de aanleg van nieuwe velden en de vervanging van bestaande velden. Volgend jaar gaat de gemeente de binnensport nader onderzoeken.

Trots vroeg aandacht voor binnensportclubs zonder eigen kantine. Tijdens de begrotingsbespreking op dinsdag 7 november werd duidelijk dat de gemeente in eerste instantie 459.000 euro aan lastenverlichting kon besteden. Daar is nog een ton bij gekomen, zodat een oude belofte kan worden waargemaakt om de zogenoemde precariorechten af te bouwen tot nul. Dit is een soort leidingbelasting die we met z'n allen betalen via een opslag op het drinkwater van Dunea. Tijdens de begrotingsvergadering die ongeveer drie uur duurde, kwamen talloze onderwerpen ter sprake.

Ook de VMBO-school die eerder dit jaar werd weggestemd door de raad. Wethouder Bob van der Deijl is achter de schermen aan het onderzoeken of deze school alsnog kan worden gerealiseerd maar dan op een andere locatie. Deze zaak komt zo mogelijk nog in de raadsperiode tot maart 2018 opnieuw aan de orde. Unanieme steun was er voor de volgende zaken: een plantvriendelijker maaibeleid door meer te maaien en minder te klepelen (voorstel Partij van de Dieren) en een onderzoek naar verbetering internet in het buitengebied (daar kwamen meerdere partijen mee). De Partij voor de Dieren kwam ook met een voorstel om de straatverlichting op de Hoogseweg te verbeteren. De weg naar het Blauw Gele Vendel is op dit moment een duistere zaak. Het college gaat er naar kijken.

Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de kosten van opvang van huisdieren die in het wild worden aangetroffen niet af te wentelen op de mensen die ze aanleveren bij de voorziening hiervoor. Verder werden er diverse veiligheidszaken aangevoerd en aangeroerd: de burgemeester wil die binnenkort in één keer behandelen via het integrale veiligheidsplan. De VVD vroeg aandacht voor aangiftebereidheid die niet al te groot zou zijn. Ook daar komt de burgemeester op terug evenals op mogelijkheden voor meer cameratoezicht. Trots kwam met een tegenbegroting. Dat waardeerde de wethouder financiën Piet Melzer zeer maar toch werden alle voorstellen van deze eenmanspartij afgewezen. Trots wilde bijvoorbeeld de lokale lasten met 150.000 euro terugbrengen door de bijdrage aan Avalex te verlagen, maar dat kan volgens de wethouder niet in een gemeenschappelijke regeling.

Trots wil ook een buslijn dus Nootdorp en Pijnacker, maar meer dan de buurtbus is niet haalbaar, aldus de wethouder. Verder wil Trots het schoolzwemmen weer invoeren, maar daar gaan de scholen over, aldus het college. Ook wil Trots de mogelijkheid onderzoeken van een apart fietspad langs de Sportlaan. Het college onderzoekt de veiligheid daar, maar vindt nu al kiezen voor een vrijliggend fietspad te vroeg. Alle partijen in de raad waren positief over de grotere aandacht voor kunst en cultuur, zorg op maat en de vergrote aandacht voor sociale woningbouw. Over cultuur werd nog wel gezegd dat het fonds dat daarvoor jaarlijks beschikbaar is geld overhoudt. Op verzoek van de PvdA en Eerlijk Alternatief gaat het college onderzoeken hoe het komt dat zo veel kinderen in de gemeente een beroep doen op GGZ-hulp. D66 vroeg om meer versterking van de groene gebieden tussen en rondom de kernen in Pijnacker-Nootdorp. De VVD vroeg aandacht voor versterking van de lokale economie maar wees op de 'hoge noodzaak' van openbare toiletten. Trots wil het enorme aantal verkeersdrempels in de gemeente. 'verlagen' maar stond daar alleen in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant