Afbeelding

Lampen steeds belangrijker voor sfeer in je huis

Algemeen 123 keer gelezen

Behalve meubelen speelt ook verlichting een voorname rol in het creëren van een bepaalde sfeer in je huis. Zonder lampen geen sfeer en warmte in je woning. Hoe belicht je nou die mooie stoel, pronkstuk van je interieur?

Met een hanglamp of met een plafondlamp? Of met een bijzondere staande lamp? Binnenverlichting speelt een voorname rol in het creëren van een unieke sfeer in je woon- of slaapkamer. Verder kan verlichting dienen als afspiegeling van je stemming of laten zien waar je als mens voor staat. Ze zijn simpelweg steeds belangrijker in huis.

Maar dan? Welke lamp kies je en hoe kies je? Voor welk type verlichting ga je? Kies je voor eenheid en koop je voor elke ruimte dezelfde verlichting of wil je juist elk vertrek een eigen sfeer geven via verschillende soorten? Het lijkt niet moeilijk een lamp aan te schaffen, maar is dat wel zo? Het aanbod is anno 2017 namelijk enorm. Een hanglamp, een plafondlamp of vloerlamp? Tafellampen en wandlampen? Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Belangrijk bij de aankoop van verlichting is om rekening te houden met de kleuren die je voor de rest van je interieur gekozen hebt en die dus een voorname rol spelen. Ook zaken als ruimte en de functie van de verlichting zijn elementen om rekening mee te houden in de lampenwinkel. Is de hanglamp er alleen voor de sfeer, of moet die ook voldoende verlichting bieden voor het lezen van een goed boek? Belangrijke zaken om van tevoren af te wegen, net als bijvoorbeeld de lichtkleur. Een lichtkleur kan inspirerend en ontspannen werken of juist voor irritatie zorgen. Denk dus goed na voor je een plafondlamp koopt. Kwestie van weten wat je wilt.

Volledig, indirect en direct licht
De plafondlamp wordt overigens vaak gezien als de meest bijzondere lamp. De belangrijkste verlichting zelfs. Een plafondlamp zorgt in de meeste gevallen namelijk voor volledige en gelijkmatige verlichting in je kamer. Zoek je gezellige verlichting, dan zoek je doorgaans eerder de staande lamp of de bekend tafellamp. Toch kan ook de plafondlamp zorgen voor dat typische huiselijke sfeertje. Of dat gecreëerd wordt, hangt ook af van de vorm van de verlichting en uiteraard van je persoonlijke voorkeur. Zoals je de plafondlamp heden ten dage ook gewoon in alle mogelijke kleuren aan kunt schaffen.

Nog iets over de lamp aan je plafond. Die kan namelijk ook voor zogenoemd indirect licht zorgen. Dan wordt de verlichting zo aan het plafond gemaakt, dat de lichtbron niet zichtbaar is. Doorgaans is de lichtbron afgeschermd middels kunststof, papier of mat glas. Het felle licht bereikt daardoor vaak alleen het plafond en zo wordt de kamer indirect van licht voorzien; het licht van de lamp reflecteert en geeft zo licht aan heel je kamer. 

Hangen, staan en liggen
Bijzondere lampen zijn ook de vloerlampen, ook wel staande lampen genoemd. Deze hoef je dus niet aan de muur te bevestigen. Handig, want de lamp is dus verplaatsbaar en daarmee praktischer dan een 'vaste' lamp. Ben je die staande lamp zat, je kunt hem dan als laatste standplaats altijd nog in de berging van je huis plaatsen. Vloerlampen worden veel gebruikt voor wat grotere ruimtes en als extra verlichtingsbron. Ook dergelijke uitvoeringen zijn in de meest uiteenlopende creaties aan te schaffen. Vloerlampen in alle kleuren van de regenboog? Ook dat is tegenwoordig geen enkel probleem, net als vloerlampen van Italiaans design. Of de zogenoemde retro vloerlamp. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt tegenwoordig zelf de kap van een staande lamp creëren. Of je laat je kinderen dat doen, ideaal cadeautje voor vader- en moederdag. Wees er dan wel zeker van dat de door de kinderen gemaakte kap niet de meest prominente plek in je kamer krijgt, want de kinderen zullen waarschijnlijk geen rekening houden met de rest van je interieur.

Vorm en functie
De lamp werd voorheen nog weleens gezien als noodzakelijk kwaad. Zonder verlichting kon je dat goede boek of je avondkrant niet lezen. Tegenwoordig lijkt het weleens alsof het verlichtingsaspect er minder toe doet en lijkt een lamp een volwaardig meubelstuk. Net zo belangrijk als de tafel en het bankstel.

Ook de grootte van de lamp is belangrijk. Wil je het accent in je kamer op je stoel of tafel of is de aan te schaffen lamp de beoogde eyecatcher? Een lamp koop je niet zomaar even, besef welke dominante rol zowel de lamp als de verlichting die je lamp biedt kan geven. Dit geldt overigens voor alle soorten verlichting, of het nou een hanglamp of een plafondlamp is.

Water en led
Neem verlichting in je douche. De een gaat voor functioneel licht. Fel en bedoeld om vooral goed in de spiegel te kunnen kijken en alle waterdruppels na afloop te kunnen ontdekken en te drogen. Of zie je je sanitaire voorzieningen als een soort van wellness en kies je juist voor weinig licht: voor sfeerverlichting dus? Voor elke ruimte en voor elk beoogd doel is er de juiste verlichting. Lampen zijn er echt in overvloed.

Led verlichting in de woonruimte is relatief nieuw. Led staat voor light emitting diode. De eerste ledverlichting in woonruimtes waren wit. Tegenwoordig biedt led verlichting meer. Je hebt nu warm wit, universeel wit en daglicht wit. Was led verlichting aanvankelijk ook een synoniem voor een standaardlamp, de verlichting is tegenwoordig kleiner en dus is het assortiment lampen met led verlichting groeiende. Ze zijn uniek. Deze vorm van verlichting biedt behalve het feit dat de vormgeving een vlucht neemt, vooral financieel voordeel. De stijgende stroomprijzen doen steeds meer mensen besluiten deze vorm van verlichting aan te schaffen. Ze gaan veel langer mee, al is de aankoop van led verlichting nog steeds relatief duur. Bij vergelijkbare lichtsterktes van een gloei- en ledlamp, gebruikt de ledlamp slechts tien procent van de energie die een gloeilamp behoeft om z'n werk te kunnen doen. Dat scheelt dus nogal in je portemonnee. Een investering die zich terug zal betalen, een investering voor de toekomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant