Afbeelding
Column

Wie maakt wie gek?

Algemeen 1.844 keer gelezen

Hoewel ik helemaal niet op zoek ben naar een nieuwe woning, vind ik het heerlijk om Funda af te struinen. Mijn oververtegenwoordigde nieuwsgierigheid wordt gestild na het schaamteloos digitaal rondkijken in woningen.

Gek genoeg houd ik het altijd realistisch. Ik schommel zo tussen de 230 en 250 wanneer ik naar huizen loer. Zo'n miljoenenhuis op de Noordweg lijkt mij overigens vreselijk om in te wonen. Ik moet al met een halster naar de heg worden getrokken om de boel te snoeien, laat staan dat ik een heel landgoed moet onderhouden.

Jaren geleden was er in mijn prijsklasse nog wel een leuk huisje in Pijnacker te vinden, maar tegenwoordig stijgen de prijzen dwars door het plafond. Ik ga uit van het goede van de lokale makelaardij, maar ik vraag mij toch af: wie maakt nu wie gek? Iemand moet die prijzen toch zachtjes naar grote hoogte duwen?

De woningprijzen in Pijnacker-Nootdorp zijn volgens de laatste cijfers van de NVM sinds vorig jaar ruim 11 procent gestegen. Hartstikke leuk wanneer je op dit moment je huis verkoopt en gaat backpacken, maar aankopen wordt een ander verhaal.

Maar goed: wie maakt nu wie gek? Drijft de verkoper de makelaar tot het maken van een onrealistische prijs? Of misschien andersom? Is het landelijke marktwerking? Of gaat het principe: 'wat de gek ervoor geeft' nu op. Als dat laatste zo is, dan moeten we snel weer even normaal gaan doen.

Martijn Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant