Afbeelding

Waarom heb jij nog geen Raspberry Pi?

Algemeen 233 keer gelezen

Sinds een aantal jaar is de Raspberry Pi op de markt, een piepkleine betaalbare doe-het-zelfcomputer. Wanneer je er nog geen hebt, is een goede vraag waarom dat zo is. Naast de mogelijkheden die deze computer op creditcard formaat biedt voor het inrichten van een mediacenter, zijn er namelijk nog veel meer interessante toepassingen voor de kleine krachtpatser.

Een singleboard computer. Dat is wat een Raspberry Pi is. Dat zegt slechts technici iets, jij weet misschien helemaal niet wat hiermee wordt bedoeld. Tijd dus om kennis te maken met dit vernuftig staaltje techniek, gemaakt door de Raspberry Pi Foundation en misschien heb je er zelfs wel een eigen toepassing voor.

Eben Upton
Het idee begon in 2006. Eben Upton vond het tijd worden om iets te doen aan de grote, logge, computers waarmee vaak ontwikkeld moest worden. De opkomst van de smartphones en tablets lieten immers zien dat kleine apparaten ook krachtig genoeg konden zijn. Zijn besluit om wat met zijn idee te doen, betekende de geboorte van de Raspberry Pi. Upton vond dat door kinderen op jonge leeftijd bekend te maken met de basisprincipes van programmeren, het mogelijk zou moeten zijn om een nieuwe lichting programmeurs haast spelenderwijs te laten ontstaan. Dit zou mogelijk moeten zijn met behulp van een minicomputer zoals de Raspberry Pi. Programmeren is allang niet meer iets dat is weggelegd voor zij die uitblinkers zijn op school. Met wat sturing kunnen kinderen al snel dingen oppakken. Wie kent de voorbeelden immers niet van de kinderen die zo vakkundig zijn met de tablet van mama of papa en uiteindelijk hun ouders versteld doen staan van hun kennis?

Raspberry Pi 3
Het duurde tot aan 2011 voordat het idee van Upton helemaal gerealiseerd was. Inmiddels zijn we zes jaar verder en heeft de ontwikkeling zeker niet stil gestaan. De Raspberry Pi is inmiddels toe aan het derde model: de Raspberry Pi 3. Het verschil ten opzichte van de voorgangers is dat deze minicomputer nog krachtiger is geworden en daarmee bijzonder geliefd is bij zij die graag willen leren programmeren of zij die op zoek zijn naar een mediacenter. De Raspberry Pi biedt voldoende mogelijkheden. Niet alleen voor programmeurs. Ben je niet zo kundig als het gaat om programmeren, dan kun je de Raspberry Pi inzetten als mediacenter. Er zijn verschillende zogeheten distributies in omloop, waarmee je direct de beschikking hebt over een mediacenter. Wil je de computer liever gebruiken als vervanging voor de desktop, omdat je de grootte ervan zat bent? Geen probleem. De open source software stelt je in staat om over vrijwel dezelfde functionaliteiten te beschikken als een desktopcomputer. Toch zijn er natuurlijk kanttekeningen te plaatsen. Sommigen zijn van mening dat de Raspberry Pi 3 nog steeds geen volwaardige vervanger is van een desktopcomputer. Heb je echter alleen een browser, tekstverwerker en nog wat andere kantoorapplicaties nodig, dan is de Raspberry Pi een goed alternatief voor de desktopcomputer. Al was het maar vanwege de prijs én de verschillende uitbreidingen die je kunt kopen voor de Raspberry Pi.

Hoe zit het nu precies?
De Raspberry Pi is dus een minicomputer. Je zou ervoor kunnen kiezen deze overal mee naar toe te nemen. De data wordt opgeslagen op een externe SD-kaart. Eigenlijk zou je er dus ook voor kunnen kiezen om deze SD-kaart eruit te halen en mee te nemen, bijvoorbeeld in een beschermhoesje in je portemonnee. Zodra je dan op een locatie bent, waar je aan de slag kunt gaan ben je binnen enkele seconden online. Tegenwoordig is het echt niet meer nodig om een computer te gebruiken waarop alle bestanden die je ooit gemaakt of opgeslagen hebt op de harde schijf te hebben staan. Dankzij verschillende clouddiensten kun je gewoon bij jouw bestanden. De verschillende besturingssystemen die voor de Raspberry Pi aangeboden worden, bieden je ook nog eens de mogelijkheid om deze clouddiensten te integreren.

Aan de prijs ligt het niet
Wat maakt de Raspberry Pi nu zo goedkoop? In de eerste plaats het idee dat het een toegankelijk apparaat moet zijn voor kinderen. De aanschaf mag dus niet te veel geld kosten. Omdat veel scholen, vooral in het Verenigd Koninkrijk, de Raspberry Pi's gebruiken moest de initiële aanschaf dus niet te duur zijn. Upton wist dat dit een belangrijke factor kon zijn voor het welslagen van zijn project. Dat er hardware gebruikt wordt die niet te veel geld mag kosten, maakt een Raspberry Pi niet minder krachtig. Sterker nog, een gemiddelde smartphone in het hoogste prijssegment maakt zelfs gebruik van dezelfde soorten techniek. Alleen zit hierop een prijskaartje van het merk in kwestie. Interessant om te lezen zijn de recensies van de nieuwste modellen, waarbij er ook eens gekeken wordt naar de prijs van wat er "onder de motorkap" te vinden is. Een Raspberry Pi stelt je in staat om software te gebruiken waarvoor geen extra bedragen voldaan moeten worden. Dit is totaal anders wanneer het gaat om de meeste desktopcomputers. Voor het gebruik van Windows betaal je een meerprijs tijdens de aanschaf. De Raspberry Pi Foundation ziet in dat dit niet handig is, al die licentiekosten. Zeker niet voor scholen, waar misschien wel een paar honderd van die apparaten te vinden zijn. De kosten die men jaarlijks moet voldoen voor het gebruik van de software, drukken zwaar op de onderwijsbudgetten. Ook voor Nederland kan het dus interessant zijn om de Raspberry Pi aan te schaffen.

Werken met een Pi, gaat dat wel?
Natuurlijk, het werken met een minicomputer als de Raspberry Pi vergt enige aanpassing. Nee, het is niet mogelijk om hele "zware" softwareprogramma's uit te voeren. Denk dan bijvoorbeeld aan Photoshop of computerspelletjes. Daarvoor is de Raspberry Pi dan ook niet ontwikkeld. Een eventuele Raspberry Pi 4 (of wat voor naam hiervoor ook gaan verzinnen), zal dit ook niet kunnen. Nee, de minicomputer is vooral bedoeld voor de applicaties die niet uitgaan van de meest hoge eisen aan de computer. En die zijn er. Soms nog zelfs beter dan de versies waarvoor betaald moet worden. Bekend is het voorbeeld Gimp als alternatief voor Adobe Photoshop. Als het gaat om het besturingssysteem dat je wilt gaan gebruiken, zijn er tal van mogelijkheden te verzinnen. Ook gewoon gratis systemen! Denk bijvoorbeeld maar eens aan OpenElec, voor het inrichten van een mediacenter. Of wat te denken van Ubuntu Mate? Een (bijna) volwaardige vervanging van Microsoft Windows, maar dan wel gratis.

Noobs
Voor iedereen die niet precies weet waar men moet beginnen, biedt de Noobs installatie voldoende houvast. Noobs, het woord zegt het al, biedt de gebruiker een stap-voor-stap handleiding terwijl de installatieprocedure voor jouw Raspberry Pi plaatsvindt. Tijdens het installeren kies je zelf wat voor distributie gebruikt gaat worden. Het woord distributies is voor zij die bekend zijn met Linux geen onbekende term. Voor iedereen die nog niet bekend is met dit besturingssysteem (of liever: een type besturingssysteem), het is niets om je druk over te maken. De functionaliteiten zoals je die in Windows kent, zijn in de meeste gevallen gewoon aanwezig. De tijd dat je als Linux gebruiker aan de slag moest met programmacode zijn sinds een aantal jaar toch wel verdwenen. Die mogelijkheid bestaat overigens nog steeds, maar het is geen pré. Waarom heb jij nog geen Raspberry Pi? Terug naar de vraag: Waarom heb jij nog geen Raspberry Pi? De prijs hoeft geen beperking te zijn. Dat geldt ook voor de vele mogelijkheden die de Raspberry Pi biedt. Kijk eens op www.raspberry-verkoper.nl en bestel jouw Raspberry Pi vandaag nog.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant