Afbeelding

Raad unaniem voor afvalplan Emerald

Actueel 2.268 keer gelezen

De op de publieke tribune verzamelde inwoners van Delfgauw Emerald keken donderdag 20 april raar op toen slechts één hamerslag genoeg was om hun plan unaniem door de raad te krijgen. Zelfs geen vingers hoefden er opgestoken te worden. Of zoals één van de aanwezigen het verwoordde: "ik zat net even op twitter en het was al gebeurd."

Uiteraard was de feestvreugde er niet minder om en werd thuis door de initiatiefnemers van De Omgekeerde Wereld van Avalex de champagne open getrokken. Ruim een half jaar geleden ontstond in de wijk Emerald in Delfgauw flinke commotie omtrent het uitvoeringsplan van het Nieuwe Inzamelen van de gemeente en Avalex. De bewoners zagen drie kliko's rondom het huis niet zitten. De doelstellingen van het Nieuwe Inzamelen, namelijk hergebruik van grondstoffen, werden onderschreven, maar de bewoners wilden de bestaande ondergrondse containers behouden. Een groep bewoners ging aan de slag met een alternatief uitvoeringsplan mét ondergrondse containers. 

Wethouder van Staalduinen had na twee druk bezochte informatie-avonden een brede klankbordgroep ingesteld. In deze klankbordgroep werd het bewonersplan getoetst en ideeën voor communicatie over afvalscheiding verzonnen. Vervolgens gingen gemeente, Avalex en de bewonersgroep De Omgekeerde Wereld aan de slag om de haalbaarheid van het bewonersplan te toetsen. Dit bleek goed uit te pakken. Uit de berekeningen blijkt dat het bewonersplan een structurele besparing ten opzichte van de huidige situatie oplevert. Bovendien zorgt dit plan voor een beter draagvlak voor afvalscheiding in de wijk én is de verwachting dat het scheidingspercentage de komende jaren fors stijgt. De eerste tekenen hiervoor zijn er al, want Avalex moet vaker zijn vrachtwagens richting Emerald laten rijden om PMD en oud papier op te halen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant