Afbeelding

Bewoners van Emerald dienen alternatief plan in voor omgekeerd inzamelen

Actueel 2.143 keer gelezen

Delfgauw - Op maandag 13 februari overhandigt een groep bewoners een formeel verzoek aan wethouder van Staalduine om hun alternatieve plan voor gescheiden afvalinzameling ter besluitvorming aan te bieden aan de gemeenteraad. Bewoners, gemeente en Avalex hebben de afgelopen maanden samengewerkt om de haalbaarheid te onderzoeken.

Toen afgelopen oktober bekend werd dat de inwoners van Emerald afstand moesten doen van hun ondergrondse containers en in ruil daarvoor drie kliko's in hun tuin terug kregen, brak er bijna een volksopstand uit. Twee drukbezochte info-avonden volgden. De wethouder stelde voor een Klankbordgroep samen te stellen met vertegenwoordigers van bewoners, Avalex en gemeente.

Tijdens de eerste bijeenkomst van deze Klankbordgroep op 21 november werd afgesproken om het alternatieve bewonersplan (gescheiden afval inzamelen met behoud van ondergrondse containers) gezamenlijk door te rekenen en te vergelijken met de huidige situatie en het zogenaamde 'klikoplan'. Het bewonersplan gaat uit het van anders indelen van de containers in de wijk, in combinatie met een slimme 'bottom-up' communicatie aanpak met de bewoners.

Uit de doorrekening blijkt dat het bewonersplan zonder meer haalbaar is. Oprichter van bewonerscomité De Omgekeerde Wereld van Avalex, Dennis Hendriks: "Wij zijn blij met wat we tot nu toe bereikt hebben en zien de besluitvorming vol vertrouwen tegemoet." Het bewonerscomité heeft het plan ook onderbouwd met een gedegen effectenanalyse.

Na instemming van het college op 7 maart, wordt het plan formeel voorgelegd aan de gemeenteraad, waar het op 6, 13 en 20 april op de agenda staat. Hiervoor wordt eerst eind maart nog een informatieavond voor de bewoners georganiseerd.

bewoners

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant