Afbeelding

Provincie, bedrijfsleven en gemeenten maken werk van A12-corridor

Regio 1.184 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De provincie Zuid-Holland, bedrijfsleven en gemeenten gaan een agenda opstellen met acties voor het versterken van de A12-corridor. De ambitie is deze transportas een plaats in de logistiek top 5 van Nederland te geven.

Het gebied rond de A12 – met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen en Gouda - heeft economische kwaliteiten die beter benut kunnen worden. De A12 is een transportcorridor van het Trans European Transport Network (TEN-T) van de Europese Unie en verbindt West- met Noord- en Oost-Europa. Productiebedrijven en distributiecentra die zich langs de snelweg vestigen, hebben een goede verbinding naar het Europese achterland.

Kwartiermakers
Partijen hebben afgesproken om tot een marktgeoriënteerde agenda te komen waarin de toekomstige kansen voor de A12-corridor centraal staan. Er zijn inmiddels twee kwartiermakers aangesteld: Dirk t Hooft, oud-algemeen directeur van de Bloemenveiling Aalsmeer en oud-directeur van Nederland Distributieland en Jeannette Baljeu, algemeen directeur van het kennisinstituut in de bouw SBRCURnet en oud-wethouder van Rotterdam. Zij moeten de agenda gaan vullen met concrete acties. Het streven is in mei 2017 een plan van aanpak gereed te hebben.

Economische kansen
"De economische kansen zijn geweldig groot, maar kunnen uitsluitend worden gepakt als bedrijven en overheden daadwerkelijk samenwerken aan logistieke excellentie", meent ondernemer Marc Houweling van Houweling International, een bedrijf in industriële verpakkingen in Bleiswijk. Hij is de initiatiefnemer van een betere benutting van de A12. VNO-NCW West, waarvan Houweling bestuurslid is, heeft tijdens haar ondernemersbijeenkomst in Bleiswijk op 6 februari de logistieke bedrijven aan de A12 uitgenodigd mee te denken over innovatieve logistieke concepten en samenwerking in de keten.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimte en Economie) van de provincie Zuid-Holland: "Ruimte in Zuid-Holland is schaars en die moeten we goed benutten. Mooi aan dit project is dat we ruimtelijke kwaliteit hand in hand willen laten gaan met economische potentie."

Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer) onderschrijft dat en maakt duidelijk dat het project verder gaat dan de ontwikkeling van bedrijventerreinen. "De A-12 is een van de slagaders van de Nederlandse economie. Investeren in wegen en slimmer benutten van bestaande infrastructuur is daarom essentieel."

Economische groei
Betere benutting van het gebied kan leiden tot economische groei en werkgelegenheid in de regio. Ruimte voor bedrijvigheid is er langs de snelweg voldoende, er moet alleen meer evenwicht komen tussen vraag en aanbod. Duurzame en innovatieve logistieke concepten bieden hierbij mogelijk een oplossing. Zo wordt onderzocht of intermodale terminals langs de snelweg haalbaar zijn. Hier zouden dan containers en trailers overgezet kunnen worden op de trein. Ook wordt gekeken of meer vervoer over water met wegtransport gecombineerd kan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant