Foto: Telstar
Foto: Telstar
Ingezonden brief

Balij Windmolen Vrij reageert op uitzending Telstar TV

Algemeen 748 keer gelezen

Met toenemende verbazing keek ik gisteren naar het televisie-interview met gedeputeerde Adri Bom-Lemstra op Telstar online.

Gedeputeerde Staten heeft het besluit genomen om ons natuur- en recreatiegebied de Balij te bestemmen voor drie grote windturbines. Het milieuonderzoek wijst uit dat het kan, beweert zij. Blijkbaar heeft zij dit onderzoek niet kritisch en met kennis van zaken gelezen. Het geeft immers te denken wanneer onderzoeksbureau Pondera stelt dat de natuurwaarden van de Balij identiek zijn aan het gebied bij de Beneluxtunnel. Vergelijk die locatie eens met de Balij, waar meer dan vijftig soorten broedvogels voorkomen en zeven soorten beschermde vleermuizen. En zo is er veel meer op het rapport aan te merken. Met zo'n rapport in de hand mag Gedeputeerde Staten deze ingrijpende beslissing niet nemen.

En natuurlijk kunnen we de Balij geschikt maken voor windenergie, zoals de gedeputeerde stelt. Geen enkel probleem. Elk terrein kan je ombouwen tot windenergielocatie, ook de Balij! Idioterie natuurlijk. Het aanleggen van het natuurgebied heeft honderden miljoenen belastinggeld gekost. En wij hebben in de  drukke Randstad behoefte aan natuur en recreatie dicht bij huis. Zonder verstoring door 175-200m hoge windturbines.

Alleen de leden van de Provinciale Staten kunnen de gedeputeerde nog op andere gedachten brengen of via moties terugfluiten. Op 8 en 22 februari weten wij of zij dat durven. Want hoewel mevrouw Bom de mond vol heeft van gezamenlijk werken aan duurzaamheid, is zij bij de Balij doof voor geluiden uit de omgeving. Het vraagt van onze Statenleden daarom veel inzet om een krachtig tegengeluid te laten horen. Wij rekenen hierop.

Aris Jan Hofker
Balij Windmolen Vrij
Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant