Afbeelding
INGEZONDEN

Helpt de provincie Zuid-Holland met 'Natuurwind' De Balij om zeep?

Actueel 722 keer gelezen

Dit jaar besluit de provincie Zuid-Holland over de plaatsing van 50 windturbines. Het valt niet mee om in onze dichtbevolkte provincie windenergie op land te realiseren. Het provinciebestuur grijpt daarom alles aan om haar doel te halen. Zelfs schaarse natuur wordt bedreigd door het beleid van gedeputeerden Weber (D'66) en Bom-Lemstra (CDA).

Onbekend is dat de provincie bij Staatsbosbeheer er op aangedrongen heeft om haar grond in De Balij aan te bieden voor windenergie. De Balij is een natuurgebied tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. En dat de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, onze vroegere natuurbeschermer, een monsterverbond heeft gesloten met Staatsbosbeheer. Dit monsterverbond heet 'Natuurwind in De Balij'.

'Natuurwind is een nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van windenergie en natuur', zo schreeuwt de website van de Milieufederatie je toe. Als je goed leest ontdek je, dat de Milieufederatie elders natuur wil ontwikkelen, maar niet in De Balij. De Balij is een windpark geworden. Zij verwacht dat er met Natuurwind 5 miljoen euro in de kas van haar windcoöperatie stroomt. Dat komt hen goed uit, want in 2015 is de subsidiestroom vanuit de provincie opgedroogd. Zo houden de provinciebestuurders, de Milieufederatie en Staatsbosbeheer elkaar in een wurggreep. Tegen de wil van gemeenten en burgers wordt onze natuur door hen verwoest.

Het uiteindelijke besluit ligt in handen van Provinciale Staten. Zij moeten de komende twee maanden de kloof tussen burgers en overheid dichten. Lukt dit niet dan rest ons op woensdag 15 maart het stemhokje!

Aris Jan Hofker

Balij Windmolen Vrij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant