Bordje van Staatsbosbeheer in De Balij: hier zijn windturbines gepland.
Bordje van Staatsbosbeheer in De Balij: hier zijn windturbines gepland.
INGEZONDEN BRIEF

Natuur en Milieufederatie overtreedt gedragscode

Actueel 487 keer gelezen

Jan Kastje houdt een vurig pleidooi voor de burgerwindcoöperatie Natuurwind in de Balij. Hij meldt al dat hij positieve en enkele negatieve reacties ontvangt. Dat verwondert Balij Windmolen Vrij, het Comité met een grote achterban in Pijnacker Nootdorp en Zoetermeer. Bij het Comité zijn zeer veel negatieve, verontrustende reacties binnengekomen. 

In zijn ingezonden brief herhaalt Kastje zijn misleidende verhaal dat wij kennen van zijn website. Hij blijft herhalen dat het windpark langs de A12 komt. Als lid van de Klankbordgroep Balij weet hij echter als geen ander dat de windturbines midden in onze Balij moeten komen. Anders staan de turbines boven op de hogedruk gasleiding. Ook weigert hij De Balij een natuurgebied te noemen. Voor natuur is deze milieuactivist blijkbaar blind. En ook de inpassing vind hij geen probleem, terwijl uit het MER-onderzoek blijkt dat juist dit een groot knelpunt is. Tot zover een herhaling van zetten.

NWEA gedragscode wind op land leeft NMZH niet na
Nieuw is dat de Natuur en Milieufederatie zich niet houdt aan de NWEA gedragscode Wind op Land. De code is door de NMZH ondertekend en juist deze maand herzien.

Het doel van deze gedragscode is om de omgeving volwaardig mee te laten praten over het windproject, zodat de belangen van iedereen serieus worden meegenomen. Om bewoners beter bij projecten voor windenergie te betrekken is meer nadruk gelegd op duidelijke regels voor deelname van de omgeving tijdens de totstandkoming van nieuwe windprojecten. De NWEA Gedragscode geldt voor alle nieuwe en lopende projecten waarvoor nog geen vergunning is aangevraagd. Uitgangspunt is dat de omgeving zo vroeg mogelijk betrokken wordt.

Initiatiefnemer, belanghebbenden en participatie
De NMZH is initiatiefnemer, omdat zij het initiatief heeft genomen om een windproject te ontwikkelen in het natuurgebied De Balij. Als initiatiefnemer moet je rekening houden met belanghebbenden. Dit zijn mensen die in de omgeving van een potentieel windproject wonen of organisaties die in de omgeving van een potentieel windproject een rechtstreeks aantoonbaar belang hebben. Er moet ook een minimale vorm van draagvlak zijn. Hiervan is sprake als een groot deel van de belanghebbenden (=omwonenden) het windpark accepteren. Als laatste moet er nadrukkelijk sprake zijn van participatie. Dit betekent, dat de initiatiefnemer de belanghebbenden moet betrekken en de dialoog moet aangaan bij locatiekeuze, ontwikkeling en exploitatie van een windproject. Ook moet de initiatiefnemer werken aan onderling vertrouwen.

Omwonenden worden volledig genegeerd
Maar als je de website van de NMZH goed leest valt op dat de Federatie de gedragscode aan haar laars lapt. Het verzet tegen de windturbines is immers zo groot geworden, dat de NMZH blijkbaar geen andere uitweg kon vinden dan haar eigen regels te overtreden.

Omwonenden worden door de NMZH volledig genegeerd. Zij vermijdt zij de term 'omwonenden' of 'belanghebbenden'. De Federatie spreekt bewust van 'inwoners'. Inwoners worden opgeroepen mee te doen en kunnen door een druk op de knop hun belangstelling kenbaar maken. De NMZH heeft geen enkel initiatief getoond om samen met de belanghebbenden in gesprek te gaan en te verkennen of een windpark in De Balij wenselijk is. Zelfs niet met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer.

Jan Kastje uit Hilversum laat NIMBY gedrag zien: 'Not In My BackYard' . In Hilversum is genoeg natuur om Natuurwind te realiseren. Laat hij daar zijn idealen realiseren.

Aris Jan Hofker,

namens Comité Balij Windmolen Vrij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant