Afbeelding

Natuur- en milieufederatie misleidt inwoners met natuurwind in de Balij

Actueel 1.280 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland heeft haar plan 'Natuurwind' donderdag 15 december gelanceerd. De Federatie heeft het voornemen om zelf drie grote windturbines te realiseren in De Balij, het natuurgebied tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.

Op haar site schrijft zij: 'Natuurwind is een nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van windenergie en natuur'. Zij roept inwoners op om mee te doen. En: 'als bewoner kunt u investeren. U ontvangt dan niet alleen een aantrekkelijk rendement, maar beslist ook mee welke natuurprojecten worden ondersteund'. Met een gelikte website proberen Jan Kastje en Alex Ouwehand de burger op misleidende wijze over de streep te trekken.

Waarschuwing
Wij willen de inwoners waarschuwen, zegt Aris Jan Hofker van Balij Windmolen Vrij. De informatie van de Milieufederatie is misleidend en zet mensen op het verkeerde been. De provincie heeft dit najaar een Klankbordgroep Balij in het leven geroepen om haar advies te geven. De Klankbordgroep Balij heeft eind november haar advies aan de gedeputeerde mevrouw Bom overhandigd. Dit advies wordt meegewogen in het besluitvormingstraject dat nog moet starten.

Balij niet geschikt
De Klankbordgroep, waaraan ook de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland deelnam, was zeer kritisch op de Balij als locatie. Gemeenten, omwonenden en lokale natuurorganisaties zijn faliekant tegen. Er zijn veel knelpunten op tafel gekomen. Zoveel dat verder gaan geen zin heeft, zegt Hofker. De Milieufederatie en Staatsbosbeheer herkenden de knelpunten, maar vinden dat er meer onderzoek moet plaatsvinden. Op haar website wekt de Milieufederatie nu de indruk dat realisatie in zicht is. Zij stelt onterecht voor dat de locatie vooralsnog geschikt is.

Natuurgebied
Opvallend is dat de Milieufederatie spreekt van recreatiegebied De Balij, waarmee zij zonder meer voorbijgaat aan de aanduiding op borden van Staatsbosbeheer ter plaatse met als opschrift "Natuurreservaat, verboden toegang". Zowel de Milieufederatie als Staatsbosbeheer weten immers ook dat de natuurwaarden bijzonder hoog zijn. Er zijn veel soorten vleermuizen, broed- en trekvogels, waaronder zeldzame beschermde soorten. Juist in de ontwikkeling van die natuur in de Groen Blauwe Slinger zijn de afgelopen 25 jaar honderden miljoenen geïnvesteerd.

Locatie
Een ander voorbeeld van misleiding is het kaartje op de site. Afgelopen maanden is de oorspronkelijke locatie achteloos met 50% vergroot. De Milieufederatie toont nu het oude kaartje uit 2015 en beweert dat de turbines langs de A12 komen en bij het bos. Zij weten echter allang dat de windturbines midden in het bos moeten komen, op zo'n 300m van de A12. Oorzaak is de hogedruk gasleiding die in de weg ligt. Bij realisatie van de windturbines moet daarom een groot bosperceel gekapt worden.

Draagvlak
Helemaal pijnlijk is dat de Milieufederatie het niet meer over omwonenden heeft, maar over inwoners die kunnen deelnemen. Zij beweren, dat zij het project samen met inwoners willen doen en doen een oproep tot deelname. Ze negeren dus volledig de unanieme besluiten van de gemeenteraden van Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Het door de provincie geëiste draagvlak is daarmee ver uit zicht. Tenzij je natuurlijk deelname van iemand uit Utrecht ziet als 'draagvlak' . Volgens Hofker is het is bizar dat iedereen, van Groningen tot Maastricht, kan deelnemen en zo zijn of haar groene hart geruststellen. Dat is toch niet het draagvlak, waarover de Statenleden hebben gesproken?

Ondertussen zitten de omwonenden met de brokken. Hun huis wordt minder waard, geen natuurgebied om de hoek en geen rust meer. En als je zelf deelneemt in het voorstel van de Milieufederatie kun je trouwens ook naar planschade fluiten. Het geld hoeft overigens niet naar natuurontwikkeling in De Balij, want De Balij is vooral windenergielocatie geworden.

Feodaal gedrag Staatsbosbeheer
Ondertussen zijn de heren Kastje en Ouwehand (de drijvende krachten achter de Milieufederatie)in Hilversum en Noordwijk (hun woonplaatsen) aan het dagdromen over hun eerste windenergieproject in het kleinste bos van Nederland. Daarmee kunnen zij namelijk de afgeknepen subsidiestroom van de afgelopen jaren weer wat aanvullen om hun eigen voortbestaan veilig te stellen. En dat over de rug gaat van vele duizenden omwonenden en de bezoekers van De Balij die vooral rust, ruimte en natuur zoeken en willen beleven.

En Staatsbosbeheer die de grond aanbiedt om louter financiële redenen hult zich al maanden in stilzwijgen. Nooit hebben ze over deze ingrijpende plannen met de omwonenden en betrokken gemeenten het overleg gezocht, zoals ze wel propageren op hun site. Landelijk directeur Sylvo Thijsen en provinciehoofd Jasper Kuipers hullen zich in stilzwijgen. Feodaal gedrag. De maatschappelijke rol die Staatsbosbeheer zo graag zou willen vervullen is verder weg dan ooit.

Besluitvorming
De Gedeputeerde Staten neemt in januari 2017 een besluit over hoe het proces precies verder gaat. Als het aan Balij Windmolen Vrij ligt moet De Balij binnenkort windmolenvrij verklaard worden. De argumenten daarvoor blijven zich opstapelen.

Voor meer informatie: www.balij-windmolen-vrij.nl of Facebook: balijwindmolenvrij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant