Afbeelding
Ingezonden brief

Hondenuitlaatservices claimen Dobbeplas

Actueel 4.410 keer gelezen

Vanmorgen wandel ik op mijn vrije dag een rondje om de Dobbeplas. Heerlijk weer, droog met af en toe een zonnestraal. Ik geniet van de natuur en het buiten zijn.Tot ik in het hondenbos een roedel honden tegen kom van tussen de 15 en 20 honden met 2 begeleiders.

Ze stuiven op mij af en meerderen proberen mij te bespringen. Een Golden Retriever springt met zijn vuile poten tegen mijn rode, wollen, knielange jas. Ik baal ervan, een dure jas en die honden zijn zo opdringerig, niet normaal. Wanneer ik de begeleiders aanspreek krijg ik rare argumenten als: "Ja, je weet dat dit een hondenbos is en dat je dus besprongen kan worden door honden", "dan moet je geen dure jas aantrekken maar oude kleren, zie eens hoe ik eruit zie!"  Daarnaast ontkenen ze hun verantwoording "Het is een hond die ik niet heb opgevoed". Nee, maar je laat hem wel uit als "professionele hondenbegeleider". De wereld op zijn kop dus.

Niet normaal dus die reacties, als ik beweer dat het hondenbos ook voor mensen is dat ik ik er ook wil lopen geven ze dat toe, maar het is toch vooral voor honden, "want in het andere gebied mogen ze niet komen". Alsof het een vrijbrief is...

Ik heb aangegeven dat ze hun honden onder appel moeten hebben, en als ze dat niet kunnen of willen ze hen aan de riem moeten houden. Die opmerking viel niet in goede aarde.

Zelf heb ik jarenlang een Friese Stabij gehad, dus ik ben zeker niet tegen honden. Wel vind ik het niet kunnen dat hele grote groepen honden het gebied, zonder deskundige begeleiding, rond de Dobbeplas onveilig maken. Wanneer andere mensen wat bang zijn voor honden durven ze niet meer een rondje Dobbeplas te lopen, dat is in mijn ogen niet normaal. Het buiten gebied is voor iedereen!

Als tip wil ik de gemeente mee geven dat professionele hondenuitlaatservices zich verplicht kenbaar moeten maken door middel van een bodywarmer of jas met de naam van hun bedrijf. Dan weet ik in ieder geval de volgende keer naar wie ik mijn rekening van de stomerij moet sturen.

S. Snel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant