Afbeelding

Open brief aan het college van Zoetermeer

Actueel 871 keer gelezen

Het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Zoetermeer
Postbus 15
2700 AA Zoetermeer Pijnacker, 09 december 2016

Onderwerp: Holland Outlet Mall

Geacht College,

Het bestuur van de Ondernemersvereniging Ackershof heeft met afkeuring kennis genomen van uw voornemen de ontwikkeling van de Holland Outlet Mall ter goedkeuring voor te leggen aan uw gemeenteraad.

Onze indruk is dat u zich baseert op verouderde aannames zoals het koopstromenonderzoek 2011 terwijl binnenkort de nieuwe koopstroomgegevens beschikbaar zullen komen. Daarnaast wordt onvoldoende rekening gehouden met regionale ontwikkelingen zoals in Leidsenhage (Mall of the Netherlands) Het onderzoeksrapport waar u zich op baseert komt zelf met een berekening van de leegstand in het verzorgingsgebied van 560.000 m2 en ook in het Centrum van Pijnacker is er sprake van een overaanbod van winkelruimte. Waarom nog eens tienduizenden vierkante meters winkelruimte aanleggen als er in de omliggende gemeenten door de economische crisis en de opkomst van online winkelen al veel winkelpanden leeg staan?

Deze ontwikkeling doorkruist zowel het beleid van de rijksoverheid als dat van de provincie Zuid-Holland als dat van de diverse gemeenten in de regio zoals Gouda en blijkens de brief van het college van Pijnacker-Nootdorp dd 01-12-2016. De gemeente becijfert dat met name de kernwinkelgebieden Parade Nootdorp en Ackershof Pijnacker hard getroffen zullen worden en dat de natuurlijke aanwas van de bevolking onvoldoende compensatie zal bieden. Om deze reden heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp al eerder gekozen voor versterking van onze centrumgebieden. Voor Pijnacker geldt al een beleid om het winkelcentrum compacter te maken en het overschot aan detailhandel terug te brengen.

Het is betreurenswaardig dat door een gebrek aan regionale samenwerking en afstemming de pogingen om de centra te versterken weer teniet gedaan worden door zichzelf rijk rekenende partijen.

Wij vertrouwen erop dat u het bovenstaande in uw overwegingen zult betrekken en uw raad op de hoogte zult brengen van onze standpunten.

Teun de Vries - Marian Drop - Nathalie Jansen

Ondernemersvereniging Ackershof

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant