Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek
DOSSIER LIDL

Wijzigen bestemming blunder of bewuste keuze?

Actueel 2.818 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft op verzoek van onze redactie oude bestemmingsplannen boven water gehaald. Het gaat om documenten die een opmerkelijke ambtelijke geschiedenis van de Korteweg blootleggen.

De afgelopen periode is er veel gesproken over de oude Welkoop-locatie aan de Korteweg 2 in Pijnacker. Supermarktketen Lidl wil op deze grond een groot filiaal uit de grond stampen. Buurtbewoners, de Provincie Zuid-Holland en niet op de laatste plaats lokale middenstanders, zijn nogal verbolgen over deze plannen. Toch kreeg Lidl onlangs groen licht van de gemeenteraad; de bestemming op deze locatie luidt namelijk detailhandel. "We kunnen niet anders", was de teneur.

2004
De zoektocht naar oude documenten begon twee weken geleden toen onze redactie een tip kreeg. Een oud-ambtenaar vond het nogal vreemd dat de bestemming klaarblijkelijk tussentijds was aangepast naar 'detailhandel'. Hij had immers eigenhandig in 2004 de bestemming 'Bedrijven, met de aanduiding detailhandel t.b.v. agrarische bedrijvigheid toegestaan' gegeven aan de locatie Korteweg. Hoe kon het dan ineens 'detailhandel' zijn? Het was destijds juist aangepast om detailhandel in het centrum van Pijnacker te houden en een leegloop van het winkelcentrum te voorkomen. Hoe was dit mogelijk, zo vroeg hij zich terecht af.

2010
Het antwoord komt zes jaar later. In 2010 maakt de gemeente een inventarisatie van bedrijven in en om het centrumgebied van Pijnacker, zo blijkt uit de stukken. Er is gekeken naar 'het feitelijk gebruik van de gronden'. Op basis van deze inventarisatie is het label 'detailhandel' geplakt op de locatie Korteweg. Dit is opmerkelijk, omdat 'Bedrijven, met de aanduiding detailhandel t.b.v. agrarische bedrijvigheid toegestaan', toentertijd al een prima omschrijving was en waarborgde dat er geen detailhandel meer buiten het centrum zou worden gesitueerd. Dit zou immers een doodsteek betekenen voor de lokale middenstand, iets dat nu ook dreigt te gebeuren. 

Een blunder met uiteindelijk grote gevolgen? Of is het wijzigen van de bestemming een bewuste keuze geweest en waarom? Boze tongen beweren dat de grondprijs met deze wijziging flink is opgeschroefd in het voordeel van de verkoper. Een oud-gediende van de coöperatie laat weten dat ze juist verrast waren destijds. "De gemeente heeft het bestemmingsplan ooit eigenhandig aangepast. Wij hadden geen idee waarom."

Onze redactie heeft na deze bevindingen de gemeente gevraagd om het argument openbaar te maken; waarom in 2010 de bestemming aan de Korteweg is aangepast.

Wordt vervolgd.

Image and video hosting by TinyPic

De gemeente dook op verzoek van Telstar in het archief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant