Afbeelding

Richard en John doen bakkie met vluchtelingen

Actueel 1.368 keer gelezen

Pijacker-Nootdorp - Vrijdagochtend 25 november 2016 brachten de raadsleden Richard van Oevelen en John Thuringvan Gemeentebelangen een werkbezoek aan Vluchtelingenbegeleiding Pijnacker-Nootdorp om daar zowel met coördinatoren als statushouders in gesprek te gaan en de ervaringen te horen.

Elke woensdag- en vrijdagochtend wordt er namelijk van 10 tot 12 uur een inloopspreekuur georganiseerd voor statushouders in Buurt & Zo, het culturele centrum aan de Prins Hendrikstraat in Pijnacker. Tijdens zo’n inloopspreekuur kunnen statushouders allerhande vragen stellen, maar zijn ook van harte welkom om gewoon een kop koffie of thee te komen drinken.  

Tijdens het bezoek werd al snel duidelijk dat de vluchtelingen ook in Pijnacker-Nootdorp uit vele verschillende landen komen. Syrië, Libanon en Eritrea zijn daar een paar voorbeelden van. Een goede opvang en integratie in onze gemeente is noodzakelijk en vereist daarbij maatwerk. Zo worden deze nieuwe inwoners van Pijnacker-Nootdorp op weg geholpen bij onder meer het leren van de Nederlandse taal, het zo snel mogelijk vinden van (vrijwilligers)werk, het afsluiten van een zorgverzekering en het aanvragen van een uitkering. Daarnaast wordt met hen actief in gesprek gegaan over de omgangsvormen, vrijheden en normen en waarden die in Nederland gelden.

“We hebben een goed beeld kunnen krijgen van het goedewerk wat door alle vluchtelingencoördinatoren en vele vrijwilligers in onze gemeente wordt uitgevoerd en volgens mij mogen we hen daar ontzettend dankbaar voor zijn!”, aldus raadslid John Thuring.   Gemeentebelangen heeft zich eerder in debatten in de gemeenteraad kritisch getoond als het ging om de aankoop door de gemeente van woningen om statushouders te plaatsen, gelet op het marktverstorend effect wat dat teweeg brengt. Daarnaast heeft de partij haar zorgen geuit als het gaat om de mogelijkheden die over blijven voor eigen inwoners om huisvesting in de gemeente te vinden. Met name het betrekken van alle inwoners bij het vaststellen van de plannen op dit gebied is voor de grootste lokale partij van Pijnacker-Nootdorp van groot belang.

Vice-fractievoorzitterRichard van Oevelen: “Dat we hier kritisch op zijn doet er niets aan af dat we het ontzettend belangrijk vinden dat zodra vluchtelingen als statushouders eenmaal in Pijnacker-Nootdorp gevestigd zijn, het voor een snelle integratie van groot belang is dat zij zo snel mogelijk kunnen deelnemen aan onze samenleving. Met de ondersteuning van Vluchtelingenbegeleiding Pijnacker-Nootdorp moet dat zeker gaan lukken!”  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant