Afbeelding
OPEN BRIEF AAN RAAD

Gedoe over windmolens nog lang niet klaar

Actueel 706 keer gelezen

Geacht raadslid,

Bijgaand ontvangt u de eindrapportage van de klankbordgroep (KBG) in het kader van 'het concept PlanMer en windturbines in de Balij', zoals het door de voorzitter van de klankbordgroep recent is toegezonden aan de opdrachtgeefster gedeputeerde mevrouw Bom-Lenstra. Op 8 december heeft de KBG voorzitter Fon ten Thij een gesprek met haar over dit advies en daarna zal Gedeputeerde Staten besluiten of De Balij nog meegaat in het vervolgtraject.

Er zijn 3 KBG sessies geweest op basis waarvan deze eindrapportage is samengesteld.
De sessies waren openhartig, ook pittig, maar wel constructief: feiten en argumenten zijn door de deelnemers gebruikt in de gedachtenuitwisseling en eenieder heeft daarbij de ruimte heeft gekregen die nodig en passend was. De voorzitter heeft ons inziens goed werk geleverd door, ondanks  forse verschillen van inzichten, het geheel zorgvuldig te begeleiden en vervolgens met elkaar tot een leesbaar, helder en toch genuanceerd eindproduct te komen. 

Kort samengevat is de strekking van die eindrapportage naar onze perceptie:
1. Het concept planMer is een technische bureaustudie met nog onvoldoende diepgang om er als feitelijke conclusie aan te verbinden: 'windturbines in de Balij zijn technisch mogelijk of onmogelijk'. Er zijn namelijk nog te veel 'mitsen en maren' / nadere onderzoekpunten, etc. vastgesteld.
2. Omwonenden en lokale natuurorganisaties zien in de gevoerde discussie en het extra feitenmateriaal een bevestiging en verdere onderbouwing van hun standpunt: het kan echt niet in de Balij en het is bovendien niet wenselijk. Het gaat dan o.a. om de natuurwaarden (vogels en vleermuizen), recreatie, veiligheid, impact op de inwoners van de grote woonwijken in die omgeving (geluid, slagschaduw en horizonvervuiling), de strijdigheid met het tot nu toe gevoerde beleid en het ontbreken van draagvlak in de gemeenten Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Al met al meer dan voldoende redenen om hiermee niet door te gaan.
3. Gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer hebben hun standpunt (geen windturbines in de Balij, conform de eerdere Raadsbesluiten) ongewijzigd gehandhaafd en dat op heldere wijze ingebracht in de sessies.
4. Initiatiefnemers (Staatsbosbeheer, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland i.o.m. de Provincie Zuid Holland) merken op dat volgens hun inzichten 'windturbines in de Balij (waarschijnlijk) niet onmogelijk zijn, mits aan bepaalde voorwaarden is of wordt voldaan'. De initiatiefnemers herkennen de knelpunten wel, maar vinden het nodig en de moeite waard om nog verder onderzoek te doen of het echt mogelijk is, inclusief het verwerven van draagvlak. Maar ze wachten nu het resultaat de politieke discussie over het concept planMer af en respecteren dat vervolgens.

Onze conclusie is dat er met dit plaatje voor ogen nauwelijks bestuurlijke argumenten kunnen zijn om hier zinvol en acceptabel mee door te gaan: geen windturbines in de Balij dus. 
Beter is het om in het kader van meer duurzaamheid de beschikbare tijd, intellectuele energie en het energie subsidiegeld elders te spenderen. Namelijk waar dit eenduidig meer kansrijk en effectief inzetbaar is dan in natuur- en recreatie gebied de Balij zonder enig draagvlak. 
Maar de politiek (ergo: de Provinciale Staten van Zuid Holland) heeft het laatste woord en hun visie en eindoordeel moeten we even afwachten

Vervolgtraject:

·         eind december voorgenomen besluit van Gedeputeerde Staten (GS) of zij verder willen met De Balij als een van de windturbinelocaties in Zuid-Holland

·         18 januari 2016 19.00 uur : bespreking van het voorgenomen besluit van GS  in de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving 

·         begin februari besluit van GS of zij verder wil gaan met De Balij als windturbinelocatie (vervolgtraject).

Zo ja:

·         maart-april 2017 kan iedereen een zienswijze geven op De Balij als windturbinelocatie; ook verwachten we dan hoorzittingen met leden van Provinciale Staten (PS).

·         Uiteindelijk besluit PS rond de zomer van 2017.

Naar onze mening zou het zeer effectief kunnen zijn als u contact legt met de fractie van uw partij in PS teneinde hen ertoe te bewegen het standpunt in te nemen om de locatie De Balij niet langer in beschouwing te nemen als locatie in de actualisering van de Visie Ruimte en Mobiliteit. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u zich hier voor in wilt zetten.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en staan open voor suggesties.

Vriendelijk groetend,
Namens het platform 'Duurzaam kan zover Beter gemeente Pijnacker-Nootdorp'

René Veger en Harry Hendriks

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant