Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek

Meerderheid raad laat lokale ondernemers vallen, maar ze kunnen niet anders, zeggen ze

Actueel 2.481 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Een meerderheid van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp vindt dat supermarktketen Lidl gewoon mag gaan bouwen aan de Korteweg. De fracties van Eerlijk Alternatief en de Partij van de Dieren waren de enige politici die tegen de plannen stemden.

Ondernemers die naar de raadszaal waren gekomen zijn intenst teleurgesteld en verlieten direct de raadszaal. Een supermarkt op grote afstand van het winkelhart, zorgt volgens onderzoek voor 20 tot 30 procent minder aanloop in het centrum. Dit betekent voor een aantal lokale winkeliers mogelijk het einde.

Opmerkelijk
Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief meldde dat rond 1996 het bestemmingsplan voor de Welkoop-locatie aan de Korteweg is gewijzigd van 'detailhandel' naar 'agrarische groothandel', maar ergens in 2006 is dit kennelijk teruggedraaid. De grote vraag is waarom. Dit nieuws kwam vandaag als een grote verrassing. De gemeente kon deze stukken niet meer voorafgaand aan de raadsvergadering boven water krijgen.

Provincie
Volgens een meerderheid van de fracties is er nu eenmaal niets meer aan te doen, maar dat is onjuist. De gemeente kan bijvoorbeeld planschade betalen aan Lidl en de gemeenteraad heeft tevens een technische mogelijkheid om het besluit terug te draaien. Hiervoor werd echter niet gekozen. De Provincie kan alsnog een stokje steken voor de plannen, zo beaamde D66-wethouder Jaap van Staalduine, maar alleen als er gebouwd gaat worden buiten het huidig bouwvlak. Lidl heeft een geldige vergunning om op het huidig bouwvlak te bouwen. "Bij wijze van spreken morgen al", aldus Van Staalduine.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant