Afbeelding

Boeren op Ypenburg

Regio 408 keer gelezen

Ypenburg/Nootdorp - Een heleboel inwoners van Voorburg, Leidschendam en Nootdorp zullen zich de vliegfeesten op Ypenburg nog kunnen herinneren. Deze vliegshows vonden tot beginjaren '60 plaats. Ypenburg was een begrip in de wijde omgeving. Maar wat was er vóór het vliegveldje? En waar kwam die naam vandaan? Daarover deed ik een onderzoek in de archieven en schreef ik een boek.

Door: Frans van der Helm

Het vliegveld Ypenburg dat tussen de gemeenten Rijswijk, Nootdorp en Leidschendam lag ingeklemd, omvatte vele hectaren grond. Ooit was het begonnen als een eenvoudig vliegveldje waarop wat werd gepionierd en inmiddels is het getransformeerd tot een woonwijk van Den Haag. Het vliegveld was voor menigeen uit de omgeving een begrip, wat vooral kwam door de geweldige ILSY-shows die vele 10.000-den bezoekers trokken uit alle delen van het land. Aanvankelijk was dit omvangrijke gebied allemaal weiland, waarop schapen en koeien werden gehouden. Een vredig poldertafereeltje.

Op dat uitgestrekte weiland stond naast de boerderij ook landhuis Ypenburg dat van de landheer was. De totale oppervlakte van het landgoed besloeg meer dan dertig hectare en had als buurman onder andere het nog bestaande Drievliet. De toegangspoort lag aan de Vliet en de indrukwekkende oprijlaan was vele meterslang met aan weerskanten stevige iepen, vandaar de naam Iepenburg of Ipenburg zoals je het ook tegenkomt in oude archiefstukken. Het is de naam van dit oeroude landgoed dat zijn naam gegeven heeft aan het vliegveld, maar ook de huidige Haagse woonwijk.

In 1606 komen we de naam 'Ipenburch' voor de eerste maal in een archiefstuk tegen. Het is niet te zeggen hoelang de naam al in de volksmond bestond. Het was gegeven aan een eenvoudig houten huis dat de voorloper was van het riante landgoed dat later op die plaats zou verschijnen. Op een gegeven moment wordt het huis uitgebreid en komt het in handen van de familie Van Beresteijn, die het inricht als luxe buitenverblijf, wat hoofdzakelijk in de zomer werd gebruikt om de stinkende grachten van Delft te ontvluchten. In de 17e en 18e eeuw kwamen steeds meer welingerichte buitenverblijven langs de Vliet te staan voor lieden uit deftige families om gezonde buitenlucht op te snuiven.

De bewoners waren goed gesitueerde patriciërs die als ware regenten verschillende belangrijke en goedbetaalde bestuursfuncties hadden. Van de familie Van Beresteijn is Cornelis het meest gesteld op Ypenburg. Hij woont er zowel 's winters als zomers en heeft in het twee etages tellende woonhuis een kostbare bibliotheek tot zijn beschikking. Als één van de weinigen, overlijdt hij op het landgoed. In zijn geval was dat in 1716 op bijna 87-jarige leeftijd. Ook de vermaarde familie Van Vredenburg heeft het landgoed in eigendom gehad. In 1887 werd de hofstede gesloopt.

Boeren op Ypenburg, 126 blz, ill., 17,50,-, ISBN: 978-94-6008-175-0 of bij de schrijver Frans van der Helm.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant