Afbeelding

Leo Kouwenhoven naar Microsoft

Actueel 2.098 keer gelezen

Pijnacker - Prof. dr. ir. Leo Kouwenhoven uit Pijnacker gaat werken voor Microsoft. De hoogleraar gaat voor het bekende softwarebedrijf werken aan kwantumcomputers.

Microsoft is bereid veel geld in het project te steken en heeft naast Kouwenhoven nog drie wetenschappers aan zich gebonden. Als men erin slaagt een goed werkende kwantumcomputer te maken, zou dat een grote hulp voor wetenschappelijk onderzoek zijn. Men zou in staat zijn gigantische hoeveelheden data te analyseren en hier allerlei verbanden en patronen uit te destilleren. Aangezien dit een van de fundamentele voorwaarden is om tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen zal dit een enorme revolutie voor de wetenschappen betekenen. Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft gaat een eigen lab openen op de campus van TU Delft.

Nationaal Icoon
De dorpsgenoot promoveerde cum laude aan de Technische Universiteit Delft en werd in 2014 uitgeroepen tot Nationaal Icoon. In 2007 ontving hij de Spinozapremie. TU Delft en TNO hebben onder leiding van Leo Kouwenhoven in 2013 de afdeling Qutech center opgericht. De afdeling moet ervoor zorgen om binnen zes jaar een werkend prototype kwantumcomputer te realiseren. 

In een interview in de New York Times zegt Kouwenhoven vandaag: "My dream application for a quantum computer would be a machine that could solve problems in quantum physics."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant