Afbeelding

Gemeentebelangen: kostendekkendheid van leges niet haalbaar

Actueel 256 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Gemeentebelangen wil de lasten voor onze inwoners zo laag mogelijk houden. Na afbouw van precario zijn nu de legestarieven aan de beurt. Komende donderdag stelt de raad de tarieven voor 2017 vast. Raadslid Bianca van Petegem zal namens haar partij dan het voorstel doen om af te stappen van kostendekkende legestarieven.

Leges worden geheven voor administratieve werkzaamheden vanuit de gemeente voor bijvoorbeeld het verstrekken van een paspoort, rijbewijs of uittreksel uit het bevolkingsregister. Ook de kosten voor het verlenen van een vergunning behoren hiertoe. Bij de legestarieven gaat de gemeente uit van 100% kostendekkendheid. Dit betekent dat alle opbrengsten de kosten moeten dekken. "Op zich een mooi streven maar in de praktijk is dat volgens onze fractie niet langer werkbaar. In sommige gevallen zou dat betekenen dat de gemeente dan de legestarieven met meer dan 100% moet verhogen om de kosten te dekken. Dat moeten we echt niet willen!", aldus raadslid Bianca van Petegem. Eind 2014 diende zij ook al een motie in om het uitgangspunt van kostendekkendheid van tafel te krijgen. Die motie haalde het toen niet en vervolgens gingen de tarieven met 20% omhoog.

Inmiddels is het eind 2016 en is de financiële situatie van de gemeente aanzienlijk verbeterd. In de nu voorliggende legesverordening 2017 blijkt dat het kostendekkingspercentage van bijna alle verschillende werkzaamheden waar de gemeente leges over heft, aanzienlijk achteruit gaat. In de afgelopen jaren is gebleken dat sommige tarieven nog maar 50% kostendekkend zijn. "De praktijk laat zien dat de kostendekkendheid van legestarieven niet realistisch is. Het is tijd om dat streven los te laten", aldus het raadslid van Gemeentebelangen.

Aanstaande donderdag 24 november zal Bianca van Petegem namens Gemeentebelangen een motie hierover indienen tijdens de behandeling van de Belastingverordeningen 2017. Als de raad de motie aanneemt, kan een verdere stijging van de legestarieven worden voorkomen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant