Foto: Avalex
Foto: Avalex

Eerlijk Alternatief maakt gehakt van de begroting van Avalex

Actueel 1.549 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In de oordeelsvormende vergadering van donderdag 17 november besprak de gemeenteraad de reactie van het college op de begroting van Avalex. De begroting van 2016 welteverstaan, want die van 2017 moet nog komen.

Een staaltje te laat inleveren waar de afvalinzamelaar in het verleden ook vaak last van had. Het oordeel van de oppositiepartij Eerlijk Alternatief, op de in hun ogen te zachte reprimande van het college richting Avalex, was luid en duidelijk, zij zijn klaar om afscheid te nemen van Avalex, daarmee bedoelende dat ze vinden dat het tijd is om uit deze gemeenschappelijke regeling te stappen.

Volgens wethouder Melzer zal uitstappen uit de gemeenschappelijke regeling een paar miljoen gaan kosten en dat vindt Eerlijk Alternatief nog meevallen als je rekening houdt met het feit dat het bedrijf keer op keer met financiële verrassingen komt. De financiële resultaten vallen ook nu weer tegen ten opzichte van de veel zonnigere ontwerpbegroting eerder dit jaar, het eerder voorgestelde positieve resultaat van 2,4 miljoen is verdampt naar 43.000 euro. Het Eigen Vermogen komt niet op orde door de tegenvallers die zijn ontstaan door de verkoop van de unit Bedrijfsafval en het stoppen van het gebruik maken van het overlaadstation in Delft door Irado.

Teveel geld uitgeven

Daarnaast blijft Avalex categorisch teveel geld uitgeven en nieuwe leningen aangaan om investeringen te doen voor bijvoorbeeld het omgekeerd inzamelen van afval. Het verdienmodel van Avalex is gebaseerd op omgekeerd inzamelen, maar wordt ook gekwalificeerd als de grootste risicofactor in de begroting. Eerlijk Alternatief heeft grote zorgen of de voorgespiegelde opbrengsten van het afval wel realistisch zullen zijn. Daarnaast is er nog geen bezuinigingsplan gekomen van Avalex en laten de cijfers zien dat er best gesneden kan worden in de overheadkosten en de kosten van externe inhuur die vooral opvallen als het gaat om de vier ton voor directieadviezen, reclamekosten en juridisch advies.

Andere organisatievorm

In 2012 heeft het rapport Bossert al onomstotelijk bewezen dat het bestuur van Avalex bestaande uit wethouders en raadsleden van de zes aandeelhoudende gemeentes een slechte keuze is geweest, liever zag Bossert een overheids-NV. Om tot deze organisatievorm te komen moeten de huidige leningen afgelost worden en opnieuw aangegaan worden tegen wellicht slechtere condities omdat de zes gemeentes dan geen eigenaar en dus aansprakelijk zijn. Het lijkt erop dat de directie van Avalex deze constructie helemaal niet wil door steeds meer te gaan lenen. Ook is er nog geen duidelijkheid over een nieuwe tarievenstructuur, de leden van het Dagelijks Bestuur worden het maar niet eens welke gemeente nu daadwerkelijk wat moet betalen.

Onbestuurbaar

Wethouder Melzer had eigenlijk weinig te zeggen in reactie op het betoog van raadslid Manuela Bijl anders dan dat het Eigen Vermogen niet zo'n rol speelt juist omdat het bedrijf onderdeel is van een gemeenschappelijke regeling, en dat was nu juist het punt van Bijl, zij is het zat dat Avalex geen rekening houdt met de ratio's van het weerstandsvermogen en de solvabiliteit. De overige fracties waren het in grote lijnen met Eerlijk Alternatief eens. Volgende week 24 november zal Eerlijk Alternatief met moties of amendementen komen om te proberen iets bij te sturen wat onbestuurbaar lijkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant