opening met Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland), Stephan Brandligt (Recreatieschap Midden-Delfland/gemeente Delft) en Rafail Gkaidatzis (TU Delft)
opening met Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland), Stephan Brandligt (Recreatieschap Midden-Delfland/gemeente Delft) en Rafail Gkaidatzis (TU Delft)
VIDEO

Recreatief groen in Delft beter bereikbaar

Regio 451 keer gelezen

Regio - Op 17 november openden provincie Zuid-Holland, Recreatieschap Midden-Delfland, gemeente Delft en TU Delft een nieuwe fietsverbinding en een bijzondere brug in Delft: de Symbiobrug. Gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) en bestuurder (Recreatieschap Midden-Delfland) en wethouder (gemeente Delft) Stephan Brandligt fietsten de nieuwe route op een elektronische fiets van TU Delft (DIMI). 

De nieuwe wandel- en fietsverbinding tussen Sciencepark Technopolis (Thijsseweg) en het recreatiegebied Ackerdijkse Bos bestaat uit een wandel- en fietspad, twee bruggen en de Symbiobrug. De Symbiobrug steekt over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. De aanleg van deze nieuwe verbinding betekent voor onder meer studenten, recreanten en inwoners een verbeterde infrastructuur. Hiermee is het recreatieve groen voor de directe omgeving beter bereikbaar geworden.

Symbiobrug
De helder rode brug valt op in het polderlandschap en heeft een speciaal vormgegeven stalen draagconstructie. Het brugdek is gemaakt van composiet (glasvezelversterkte kunststof) voor een lange levensduur. Zitplekken en verblijfplekken zijn onderdeel van het dek en de doorgaande rand. Het ontwerp werd mogelijk met de laatste computermodel-technieken. Voor het ontwerp van de brug heeft de TU-Delft op verzoek van het Recreatieschap Midden-Delfland in 2014 een prijsvraag uitgeschreven onder TU Delft bouwkundestudenten. Rafail Gkaidatzis won de wedstrijd met zijn Symbiobrug, wat in het Grieks betekent συν "samen" en βιωσις "levend". De naam weerspiegelt de interactie tussen natuur en technologie, twee elementen die een symbiotische co-existentie aangaan in de Symbiobrug. De naam van de ontwerper komt ook terug in de brug.

Samenwerking
De realisatie van het project reflecteert een goede samenwerking tussen TU Delft, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland. De nieuwe fietsverbinding is onderdeel van de Recreatieve Routestructuur van het Recreatieschap Midden-Delfland. De realisatie van de fietsverbinding Ackerdijkse Bos en TU Delft is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland. De Symbiobrug is een van de laatste onderdelen van het kwaliteitsprogramma 'Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam' (IODS). Dit is een gebiedsgericht programma voor de ontwikkeling van natuur en recreatie en het stimuleren van duurzame landbouw in Midden-Delfland, inclusief de aanleg van een ingepaste A4 Delft-Schiedam. Met de komst van A4 door Midden-Delfland is 2015 een kwaliteitsslag geleverd in een groot gebied rondom deze weg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant