Afbeelding
KLIKO-GATE

Het bleef nog lang onrustig en niet alleen in Klapwijk

Actueel 2.025 keer gelezen

Pijnacker - Op maandag 14 november was de tweede informatiebijeenkomst over het plan dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Avalex hebben in het kader van 'het nieuwe inzamelen'. Het is nog steeds een plan, want er is nog niets beslist. Dit keer was het in een bijzaal van de ontmoetingskerk en het paste maar net. 

De delegatie van Avalex was deze keer wat groter dan de vorige keer en wethouder Van Staalduine opende de al enigszins rumoerige informatiebijeenkomst. Het betrof een inloopavond waarbij de bewoners van de wijk Klapwijk kennis konden nemen van de ingenomen plannen van de gemeente en Avalex. 

Wel een bak, of toch maar niet
Dat de wethouder tijdens de vorige bijeenkomst redelijk naar de vragen en zorgen van de inwoners heeft geluisterd blijkt wel uit het feit dat hij schoorvoetend moest toegeven dat u als wijkbewoner de bak kunt weigeren, Hanneke van de Gevel maakte dit tijdens de vorige bijeenkomst al kenbaar. Weigeren mag, maar natuurlijk onder voorwaarden. De proef die men de wijkbewoners door de strot wil drukken zal een aantal jaar duren maar als u na zes maanden zegt ik wil toch geen papierbak in mijn tuin dan kunt u dit aangeven en wordt de bak verwijderd. 'En wat dan' was een terechte vraag van een bewoner. Daar was zoals gebruikelijk geen antwoord op. 

Ook de opmerking over precariorechten werd onder het gras gemoffeld. Want de gemeente wil in 2017 een begin maken met het gefaseerd afschaffen van de precariorechten. 

Zelf ben ik van mening dat 'voort wat, hoort wat' wel op zijn plaats is. De gemeente en Avalex willen iets van u op uw grond, dus stel daar dan maar wat tegen over. Maar de intentie evenals de financiën die zijn er niet. Over de financiën schrijf ik straks nog wat meer, dat is het toetje.

Geen antwoorden
Eén bewoner maakte zich oprecht zorgen over de voorgenomen plaatsing van een ondergrondse container naast haar woning en tuin. Zij vreest dat als men het afval niet kwijt kan in de containers dat men het er dan maar naast zet. Gevolg is dan een grote berg troep, ongedierte, gevaar voor brandstichting. Fijn als dit alles naast je huis en tuin is ook goed voor de verkoopwaarde….. Wat zou zij dan moeten doen? Tja, was het antwoord als u het meld bij de gemeente dan wordt het 'binnen 24-uur' opgehaald. En in het weekend dan? Op bijna alle vragen kwam er wel een soort reactie maar er werd professioneel omheen gepraat. Men had ook deze keer geen antwoord, men werd met een kluitje het riet ingestuurd. Kritische en realistische geluiden werden ook tijdens deze bijeenkomst niet gewaardeerd.

Referendum
Als gekozen volksvertegenwoordiger zou de wethouder van D66-huize zich toch maar eens tweemaal achter de oren moeten krabben. D66 is toch de partij die onder meer de nut en noodzaak van referenda onderschrijft? Met vijf leden in de gemeenteraad is deze partij er één die een groot gedeelte van de inwoners van de gemeente vertegenwoordigd. Maar luisteren naar hun achterban maar ook de wijkbewoners die niet op hen hebben gestemd dat is blijkbaar een vreemde eend in de bijt want de wethouder wist zich eenvoudigweg geen raad met de kritische en zeker realistische geluiden uit de zaal en bijna alle antwoorden begonnen met 'in principe'. Deze woordkeuze is op zich zelf al opzienbarend want eigenlijk weet men het gewoon niet wat ze met dit project aan moeten. 

Wel wil men nog met de wijkvereniging om de tafel zitten om te kijken wat er nog mogelijk is. Bewoners die hier aan deel willen nemen mogen zich door middel van inschrijving melden zodat zij deel kunnen nemen aan het overleg over de proef met het afval. Dit is meer goodwill dan realiteit. Maar in een democratisch geheel kan men dit aanwenden. Dit is natuurlijk een grote farce!

Mislukking
De wijkbewoners waren duidelijk geroerd en de stemming in de zaal werd met de minuut niet beter op. Mijn conclusie van deze hele avond is dat deze hele proef – want dat is het – bij voorbaat al is mislukt. De dame van Avalex keek mij woedend aan en bleef dat de hele avond stug volhouden. Prima, maar soms moet je als goed gesubsidieerd bedrijf toch echt toegeven dat het gefröbel wat men daar uitvoert echt geen hout snijdt. Men kon ook simpelweg niet eens garanderen dat deze proef ook maar enige kans van slagen heeft. 

1+1=2 is mijn simpele conclusie. Bij voorbaat is dit alles nu al mislukt, wethouder doet alsof maar luistert niet en Avalex, tja Avalex die huppelt vrolijk in de rondte maar is eigenlijk al terminaal. Tijd om de stekker er nu maar eens en altijd uit te trekken...

Dan toch Diftar?
Avalex is bezig proeven te doen met een weegsysteem in de ondergrondse bakken. Straks kun je als bewoner gewoon je restafval (na het lopen van een flinke wandeling) je afval gratis kwijt in de bak. Mocht nu blijken dat als men niet aan de zogenaamde afspraken kan voldoen over het 'omgekeerde afval inzamelen' dan wordt de proef teruggedraaid, de extra bakken opgehaald en wordt uw en mijn belastinggeld evenals de bakken weggesluisd in de onduidelijke 'Bermuda-driehoek' die Avalex heet. 

Mocht de proef dus mislukken – en daar kunt u toch echt wel van uitgaan - dan gaat u als inwoner dus nog meer betalen en krijgen we zoals het er nu uit zal zien Diftar. De centjes moeten toch ergens vandaan gehaald worden. En in Voorburg moet men zelfs al betalen voor het restafval wegbrengen naar de containers. Dit wordt dus ook uw toekomstbeeld!

Begrotingstekort
Na afloop van de bijeenkomst toen de bewoners de gelegenheid kregen niet al te kritische vragen te stellen aan Avalex en de gemeente kwam naar boven dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp nog eens € 1.000.000 tekort komt op de begroting over het jaar 2016 voor Avalex! Er moet dus nog meer bij om de boedel van dit bedrijf te redden van een notoire ondergang. En wie mogen daar weer voor opdraaien? 

Juist, U als inwoner van de gemeente mag een extra duit in het zakje doen. Misschien komt Avalex rond de feestdagen nog langs de deuren om te collecteren en u een vrolijk 2017 te wensen...

Wie zal het zeggen.
En het bleef nog lang onrustig en niet alleen in Klapwijk...

Naam en adres bij de redactie bekend

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant