Afbeelding

Rapport: Outlet Center Zoetermeer betekent ramp voor ondernemers in onze regio

Regio 2.245 keer gelezen

Regio - De Nederlandse detailhandel staat op een belangrijk kruispunt. Doorgaan op dezelfde weg zal de economische en maatschappelijke rol van de sector in gevaar brengen. Er dreigt een afname in de werkgelegenheid die kan oplopen tot 55.000-130.000 voltijdbanen. Dit concludeert adviesbureau McKinsey & Company in het rapport 'Werk aan de winkel' dat deze week aan minister-president Mark Rutte overhandigd is bij Retailpoort. 

De bevindingen uit het onderzoek doorkruisen de plannen van de gemeente Zoetermeer om een Holland Outlet Mall te vestigen in de stad. Het rapport waarschuwt voor toenemende leegstand en constateert dat er onvoldoende winkeloppervlakte uit de voorraad wordt verwijderd. De Holland Outlet Mall wil juist 31.000m2 winkelruimte toevoegen. INretail, de grootste brancheorganisatie in retail non-food is geschrokken van het rapport en vreest voor de gevolgen van de FOC voor ondernemers in Zoetermeer en de regio.

Overcapaciteit
INretail adviseert de gemeente daarom de plannen in te trekken. In het onderzoek wordt gesteld dat maar liefst 20-35% van de huidige en geplande winkelruimte in Nederland overbodig dreigt te worden, vooral in 'non food'. Dit is in lijn met de voorspellingen van de Retail Agenda, die uitgaat van 30 procent overcapaciteit. Het aantal winkelmeters zou drastisch minder moeten, maar de snelheid waarmee dit gebeurt is tien keer zo laag als per jaar nodig is om in 2025 weer een evenwichtige markt te hebben.

Slecht nieuws
Het onderzoek betekent slecht nieuws voor de plannen voor een nieuw Factory Outlet Center in Zoetermeer. Voor deze 'Holland Outlet Mall' staat maar liefst 25.000m2 aan nieuwe winkelruimte ingepland. De provincie Zuid-Holland had eerder aangegeven dat er eventueel ruimte zou zijn voor één FOC in de provincie van maximaal 20.000m2. Daar komt nog bij dat actuele koopstroomcijfers niet door het College meegenomen zijn in de eigen gedane onderzoeken: er wordt gewerkt met cijfers uit 2011, terwijl begin 2017 nieuwe koopstroomcijfers verwacht worden.

Bataviastad
Deze cijfers worden niet afgewacht ondanks de pessimistische voorspellingen en de grote veranderingen in de retailsector sinds 2011. Uit het onderzoek blijkt ook dat bezoekers van winkelgebieden steeds meer behoefte hebben aan gebieden met een unieke identiteit. Outlet Centers als Bataviastad (pretparkachtige setting) en die in Roermond (historische stad) hebben deze identiteit, Zoetermeer heeft dit niet. De kans op succes van een FOC is hierdoor nog geringer, de kans op achteruitgang van de binnenstad wordt er groter door.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant