Afbeelding
Column

De toren van Babel

Actueel 107 keer gelezen

Al jaar en dag is er gebrom, gezeur en geneuzel over de invulling van Pijnacker Centrum. Er moet meer reuring komen op het plein, vinden lokale ondernemers en politici. Het leeft niet en er is veel leegstand, luidt terecht de toon van de muziek. Deze schone taak rust onder andere op de schouders van D66-wethouder Jaap van Staalduine.

Na het vertrek van de Rabobank, oogt de Emmapark-zijde van het winkelcentrum behoorlijk treurig. Een kolos van een leegstaand pand ontsiert momenteel de winkelstraat. Projectontwikkelaar ABB ziet echter mogelijkheden met deze locatie en presenteerde dan ook een aantrekkelijk plan: 1500 vierkante meter winkelruimte op de begane grond en daar bovenop appartementen.

Gisteravond stond in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp de hoogte van het complex ter discussie. Een aantal verontruste ondernemers en omwonenden vrezen bijkans De toren van Babel in hun achtertuin, zo bleek de afgelopen periode al. 

Het gesteggel ging over een zogenoemde derde bouwlaag, niet op de laatste plaats omdat deze projectontwikkelaar natuurlijk rendement wil zien. Iets dat ondernemers op de publieke tribune zullen begrijpen. Omdat de exacte hoogte nog niet bekend is, blijft het natuurlijk spannend wat er straks precies wordt gebouwd. Zeker voor omwonenden, want uiteindelijk wil niemand minder zon of uitzicht.

Maar we willen ook het centrum een impuls geven. Er moet reuring komen. Toch? D66-raadslid Peter Hennevanger ontstak daarom enigszins in woede, omdat een meerderheid van de gemeenteraad zich achter bewoners en ondernemers schaart en een streep zet door deze extra derde bouwlaag. En ja, ik begrijp die boosheid volkomen. "Wij hebben deze ontwikkelaar nota bene zelf binnengehaald", zei hij. "En nu gaan we zo om met iemand die zijn nek uitsteekt om het dorp een impuls te geven?"

Dat een gemeenteraad met een grote mond over reuring, leegstand en een hart voor de lokale middenstand zich zo laat kennen en een projectontwikkelaar, die destijds op de schouders is binnengehaald, nu het mes op de keel zet, is onbegrijpelijk. Dan wil je geen stappen maken. Dan wil je geen reuring. Dan ben je met je hoofd alleen bij 21 maart 2018.

Martijn Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant