Silvia van der Knaap.
Silvia van der Knaap.

Een zorgeloze afwikkeling van uw erfplanning en nalatenschap

Algemeen 381 keer gelezen

ADVERTENTIE - Silvia van der Knaap uit Pijnacker begeleidt erfgenamen en biedt ondersteuning bij de afwikkeling van nalatenschappen in een periode dat mensen een dierbare zijn verloren.

Het is vooral de zorgen uit handen nemen in een tijd van verdriet, verwarring en vragen. Persoonlijke begeleiding en individuele aandacht staan bij Silvia voorop. "Je bent de vertrouwenspersoon voor de mensen in deze moeilijke tijd, nabestaanden vinden het vaak prettig als er één persoon is die bij je thuis komt en die altijd te bereiken is".

"In de praktijk blijkt niet altijd alles zo goed geregeld", weet Silvia. Dan kan de afwikkeling van een nalatenschap een hele zoektocht worden. "Als een dierbare is overleden, komt er ontzettend veel op je af, en dat juist in een zeer emotionele en verdrietige periode", meent Silvia. "De uitvaart is nog maar net achter de rug en dan komt de gehele afwikkeling. Wat is er geregeld, of is er niets geregeld? Het blijkt meer dan eens een grote zoektocht waar alles te vinden is en hoe alles af te wikkelen.

Uitgebreid netwerk
Silvia is als zelfstandig partner aangesloten bij Cretio, een organisatie met veel ervaring en kennis op het gebied van nalatenschappen. "Tijdens de gehele afwikkeling heb je te maken met diverse andere partijen, denk bijvoorbeeld aan de notaris. Wij hebben een uitgebreid netwerk aan ervaren professionals zoals notarissen, maar denk ook aan uitvaartverzorgers, makelaars, estate- en financial planners, taxateurs en boedelontruimers. Maar als de familie liever gebruik wil maken van een eigen notaris of andere personen is dit natuurlijk mogelijk".

In de regel wordt er binnen een week na het overlijden contact met Silvia opgenomen. "Je kunt zaken niet op zijn beloop laten, want je hebt te maken met allerlei juridische regels en een tijdslimiet. Denk bijvoorbeeld aan de aangifte erfbelasting voor de Belastingdienst."

Emotioneel geladen
"In de praktijk komt het vaak voor dat een erfgenaam van de familie, vaak één van de kinderen, de afwikkeling verzorgt. Door de verdeling van geld en goederen kunnen de verhoudingen binnen een familie behoorlijk onder druk komen te staan, hoe goed die verhoudingen misschien ook zijn", aldus Silvia. "Niet alleen omdat er tijd vrijgemaakt moet worden om van alles uit te zoeken en er taken verdeeld moeten worden, maar ook omdat er juist in een emotioneel geladen situatie soms ineens oud zeer naar boven komt. Denk bijvoorbeeld ook aan samengestelde gezinnen, waarin de complexiteit van de familiesamenstelling een goede erfplanning en afwikkeling vraagt".

"Het is een moeilijk en gevoelig onderwerp, maar ik zou kinderen en ouders adviseren aan tafel te gaan zitten en bespreekbaar te maken hoe ze de zaken geregeld (willen) hebben. Het is bijzonder pijnlijk om te zien hoe lijnrecht broers of zussen tegenover elkaar te komen staan die aangeven 'zeker te weten' dat het anders is dan hoe jij dacht dat het zat".

LevensDossier
Silvia staat de mensen bij om de zaken goed te regelen. Zij adviseert om alles bij leven goed te regelen in een LevensDossier. Hiervoor heeft Cretio het LevensDossier ontwikkeld. Dit dossier geeft potentiële erflaters, dus iedereen, de mogelijkheid hun eigen persoonlijke en financiële situatie inzichtelijk te maken. Het LevensDossier is gericht op de praktische zaken. Het is een overzicht van wensen en bezittingen, te denken valt aan contracten, lidmaatschappen, (levens-)verzekeringen, uitvaartwensen, enz. Maar ook toegangscodes en wachtwoorden van persoonlijke accounts en internetbankieren worden hierin opgeslagen. Het dossier geeft duidelijk weer wat er allemaal is aan bezittingen en wensen, maar laat daarnaast goed zien welke zaken nog niet geregeld zijn. Dit komt goed naar voren via checklists in dit dossier. Dit LevensDossier wordt via de notaris ingeschreven in het Testamentenregister, zodat na het overlijden het dossier direct kenbaar wordt gemaakt.

"Dit dossier geeft rust en vertrouwen indien iemand plotseling overlijdt of handelingsonbekwaam wordt", weet Silvia. "Het bespaart de nabestaanden tijd en onnodig gezoek". Zowel bij leven als na overlijden heeft dit LevensDossier zijn nut als praktisch document keer op keer bewezen."Onze dienstverlening is geheel gericht op een zorgeloze erfplanning en afwikkeling. Daarbij staan persoonlijke benadering en individuele aandacht voorop. Want dat is waar we voor staan".

Wilt u meer weten over hoe u de zaken goed kunt regelen? Dan kom ik graag bij u langs over de mogelijkheden voor de afwikkeling van een nalatenschap en over het LevensDossier in het kader van erfplanning.

Voor een vrijblijvend gesprek ben ik bereikbaar onder telefoonnummer 06-25114241 of u kunt mailen op s.van.der.knaap@cretio.nl. Ook kunt u onze website www.cretio.nl raadplegen, daarop kunt u ook doorklikken naar mijn persoonlijke pagina.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant