Foto: Astrid Abbing
Foto: Astrid Abbing

Pieter van Vollenhoven heropent Ypenburg

Regio 116 keer gelezen

Ypenburg/Nootdorp - Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opende onlangs het gerestaureerde stationsgebouw en de Nederlandse Luchtvaartschool op het voormalige vliegveld Ypenburg. Na decennia werd er eenmalig weer gevlogen op Ypenburg. Voor deze gelegenheid door een prachtige historische helikopter, die een grote sleutel neerliet op het dak van het stationsgebouw.

Doorgegeven door vier mannen in traditionele luchtmachtkostuums werd de sleutel overhandigd aan de heer Van Vollenhoven. Als officie¨le openingshandeling overhandigde de heer Van Vollenhoven de sleutel aan Arno Boon, directeur van BOEi. De oorspronkelijke sleutel van vliegveld Ypenburg werd na de Slag om Ypenburg op 10 mei 1940 nooit teruggevonden. Vandaag werd het symbolisch teruggebracht om de nieuwe toekomst van de karakteristieke gebouwen te markeren.

Image and video hosting by TinyPic

BOEi, de organisatie die zich richt op het herbestemmen en daarmee het behouden van cultureel erfgoed in Nederland, is sinds 2009 eigenaar van het stationsgebouw en het gebouw van de voormalige Nederlandse Luchtvaartschool op vliegveld Ypenburg. Met steun van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en de BankGiro Loterij kon BOEi beide gebouwen restaureren en voor toekomstige generaties behouden. Ook de inzet van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg is hierbij van groot belang geweest.

Het Haagse Vliegveld Ypenburg werd in 1936 geopend als terrein voor sportvliegers. Op 10 mei 1940 streden de Duitsers en de Nederlandse strijdkrachten om het vliegveld. De Slag om Ypenburg mondde uit in de eerste overwinning van de Nederlanders op de Duitse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog werd Ypenburg een militair vliegveld en diende het ook als vliegveld waar hoogwaardigheidsbekleders arriveerden. Het vliegveld sloot in 1992. Inmiddels zijn diverse innovatieve, creatieve bedrijven gehuisvest in de kantoorruimtes in de gerestaureerde gebouwen.Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Het stationsgebouw is een ontwerp van de architecten Brinkman en Van der Vlugt – ook bekend van de Van Nellefabriek in Rotterdam – en is een voorbeeld van het 'Nieuwe Bouwen'. Het gebouw van de Nederlandse Luchtvaartschool werd ontworpen door de architect Mertens. Beide gebouwen zijn rijksmonumenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant