Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief. Foto: Martijn Mastenbroek
Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief. Foto: Martijn Mastenbroek
RAPPORT

Besteding 1,4 miljoen jeugdwerk niet helder

Actueel 74 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Er is veel te weinig duidelijkheid over de efficiëntie van de 1,4 miljoen euro die de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Zuid-Holland jaarlijks krijgt van de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor allerlei activiteiten voor en begeleiding van de jeugd binnen de gemeente. Dat zegt de lokale politieke partij Eerlijk Alternatief.

Eerlijk Alternatief heeft een onderzoek ingesteld naar het jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. "Wij wilden graag weten wat de stichting allemaal precies doet voor de 1,4 miljoen euro die ze jaarlijks van de gemeente krijgen. Bij dat onderzoek hebben we vastgesteld dat de verantwoording heel algemeen is en dat de exacte uitgaven niet te achterhalen zijn in relatie tot wat er voor precies is georganiseerd aan activiteiten", aldus fractievoorzitter Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief.

Image and video hosting by TinyPic

Zij vervolgt: "De gemeente heeft al eerder een bedrijfsonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat rapportages vanuit het jeugd- en jongerenwerk vaak niet op orde zijn en dat de jaarverslagen te laat worden aangeleverd.  Uit een ander onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de gemeenteraad niet goed kan toetsen omdat doelstellingen ontbreken in relatie tot de activiteiten en de bestedingen."

Van de Gevel geeft aan dat de geldende beleidsnota ´De jeugd doet mee´ uit 2008 stamt en hoognodig moet worden bijgesteld. "Wat ons betreft is het de hoogste tijd om het jeugd- en jongerenwerk echt onder de loep te nemen in de gemeenteraad."

Eerlijk Alternatief vraagt zich af hoe de uitgaven voor het jeugd- en jongerenwerk zich verhouden tot de bezuinigingen die bij het jeugd- en sportverenigingsleven de laatste jaren zijn doorgevoerd. "Onze indruk is dat de verenigingen ondanks de bezuinigingen in de meeste gevallen gewoon zijn doorgegaan met hun activiteiten, terwijl ze veel minder te besteden hadden. We zien dat verenigingen creatief omgaan met  het feit dat ze met een minder groot budget moeten werken. Bij het jeugd- en jongerenwerk ontbreekt die financiële prikkel om met minder middelen even veel of zelfs meer te doen. Natuurlijk gebeuren er goede dingen en doet bijvoorbeeld Team4Talent goed werk, maar wat doen ze precies en hoe verhoudt zich dat met de hoge uitgaven die ermee gemoeid zijn? We willen daar een goede discussie over: welke kwaliteit wordt door de uitvoerende instantie Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland geleverd en tegen welke prijs? Dat willen wij weten. Onze voorlopige indruk is: ze krijgen het geld van tevoren toch wel en voelen niet de  prikkel om activiteiten en promotie daarvoor af te wegen in relatie tot de doelstelling, de kosten, het aantal deelnemers, enzovoort. We zien in de verslaglegging ook niet dat er een relatie wordt gelegd tussen een activiteit, de doelstelling en de kosten."

Een vraag voor Eerlijk Alternatief is ook: moet gemeente perse met de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Zuid-Holland in zee blijven gaan? Is het niet beter om meer concurrentie te creëren? En: kan het verenigingsleven met minder middelen het even goed of misschien wel beter doen? Of moeten zij met meer geld juist onderdelen van het jeugd- en jongerenwerk gaan uitvoeren? Van de Gevel tot slot: "Wij willen ons onderzoek gebruiken bij de evaluatie van het jeugd- en jongerenwerk. Kortom: hoeveel willen wij eraan uitgeven, waar gaat het geld naartoe, wat krijgen wij ervoor en kan dit wellicht beter?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant