Foto: Frank van den Burg
Foto: Frank van den Burg

Nuttige oefening noodprocedure Reinier de Graaf

Regio 154 keer gelezen

Delft - Op een en dezelfde ochtend hebben zich dinsdag 26 april bij de Spoedpost Delft vier personen gemeld die chemicaliën over zich heen hadden gekregen. Gelukkig waren het geen echte slachtoffers, maar vormden ze het middelpunt van een zogeheten CBRN-oefening voor artsen en medewerkers van Reinier de Graaf.

Dienstdoende krachten van de Spoedeisende Hulp (SEH) moeten een besmette patiënt optimaal van dienst kunnen zijn en tegelijkertijd voorkomen dat zijzelf, collega's en andere patiënten ook worden aangetast. Omdat dergelijke materie geen dagelijkse praktijk is, wordt er in Reinier de Graaf regelmatig op geoefend. Zo ook afgelopen dinsdagochtend.

Chemisch
"Het was de eerste keer dat we oefenden op een specifiek onderdeel van de in 2014 opgestelde procedure Acute Opvang van CBRN-slachtoffers", zegt Martijn Does. Hij is in Reinier de Graaf Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP-) en Calamiteitencoördinator. "De B van 'biologisch' hebben we vorig jaar gedaan, samen met het LUMC uit Leiden, toen we trainden op wat we horen te doen bij een ebola-uitbraak. Ditmaal draaide het om de C van 'chemisch'. De procedure daarvoor is grotendeels hetzelfde als bij de R van 'radiologisch' en N van 'nucleair', zodat die twee automatisch zijn meegenomen in deze oefening."

Ongevallen en rampen
Ongeveer 25 Reinier-krachten deden mee. Het ging onder meer om SEH-artsen, SEH-verpleegkundigen, een arts-assistent Chirurgie, Interne Hulpverleners en medewerkers van de afdeling Beveiliging. Op de achtergrond bekleedde de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) Haaglanden de coördinerende rol, precies zoals in de regio gebeurt bij werkelijke ongevallen en rampen.

Ongebluste kalkpoeder
Het gezelschap werd eerst geconfronteerd met een man die ongebluste kalkpoeder over zich heen had gekregen. Daarna volgden twee personen die waren aangetast door de smeerolie Phosdrin. In beide gevallen betekende dat onder meer dat de SEH-krachten snel beschermende kleding moesten aantrekken om besmettingsgevaar te voorkomen én dat de ontsmettingsunit in de ambulancesluis rap diende te worden ingericht. In die ruimte kunnen met water de chemicaliën van het slachtoffer worden afgespoeld.

Veel beter
Does: "Reinier de Graaf wil zo goed mogelijke opvang bieden bij een noodprocedure. Dáárom hebben we geoefend. Dat leverde direct resultaat op. Het eerste scenario - waarin iemand ongebluste kalkpoeder over zich heen had gekregen - hebben we tweemaal gedaan. De tweede keer ging het veel beter. Nu gaan we de oefening evalueren om nog meer verbeterpunten in kaart te brengen waarmee we ons voordeel kunnen doen."

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Foto: Frank van den Burg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant