Deze fiets werd afgelopen weekend in Delfgauw gestolen.
Deze fiets werd afgelopen weekend in Delfgauw gestolen.

Ook gestolen fietsen Pijnacker-Nootdorp belanden in fietsdepot

Actueel 234 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Jaarlijks verwerkt het Fietsdepot Haaglanden zo'n 20.000 tot 25.000 fietsen. Een groot deel van deze tweewielers betreft fout gestalde exemplaren die in opdracht van de aangesloten gemeenten zijn verwijderd door medewerkers van het fietsdepot. Na controle in de politiesystemen blijkt een aanzienlijk deel van deze weggehaalde fietsen echter van diefstal afkomstig.

Alle fietsen die in de gemeenten Den Haag, Delft of Pijnacker-Nootdorp staan gestald op plekken waar dat niet is toegestaan, lopen het risico te worden verwijderd door medewerkers van een van deze gemeenten. Hetzelfde geldt voor fietswrakken, gevaarlijk gestalde fietsen en zogenoemde weesfietsen, fietsen die al langere tijd onbeheerd op één plek staan. Meer informatie hierover staat op de internetsite van het Fietsdepot Haaglanden.

Ruim 3000 fietsen
Is de fiets eenmaal van straat gehaald, dan wordt de fiets volgens een vaste procedure ingeboekt in het fietsdepot aan de Junostraat in Den Haag. Zo is de fiets snel weer terug te vinden tussen de ruim drieduizend fietsen die continu in de loodsen van de Junostraat staan. Is de fiets eenmaal in het systeem ingevoerd, dan is deze ook direct terug te vinden op de website verlorenofgevonden.nl.

Helft weer opgehaald
Vanaf dat moment krijgen eigenaren zes weken de tijd om hun fiets - tegen betaling van 25 euro - op te halen. Ongeveer de helft van de fietsen wordt in die periode weer opgehaald door de oorspronkelijke eigenaar. Van de fietsen die niet worden opgehaald, gaat een deel naar leerwerkplaatsen, waar ze worden opgeknapt en doorverkocht. Een ander deel van de fietsen op de Junostraat is geschikt voor verkoop. Dit gebeurt in kavels van tien stuks, uitsluitend aan handelaren. Het restant van de van straat gehaalde fietsen, vooral de fietswrakken en weesfietsen, is vaak zo slecht dat ze op de schroothoop belanden.

Gestolen fietsen
Tussen de fietsen die medewerkers van het fietsdepot van straat halen, bevinden zich altijd ook exemplaren die blijken te zijn gestolen. 'Van alle fietsen die hier binnenkomen, worden aan het eind van de dag de framenummers door de politiesystemen gehaald', vertelt Roel Veenstra, die vanuit de politie-eenheid Den Haag bij het fietsdepot werkt. 'Van de 100 tot 150 fietsen die gemiddeld per dag binnenkomen, blijkt zo'n tien procent als gestolen te staan geregistreerd.'

Vrij van signalering
Ook later in het traject worden de fietsen nog door de politiesystemen gehaald. Een tweede keer gebeurt na zes weken, als de fietsen vrijkomen voor de verkoop. 'Het kan natuurlijk zijn dat iemand in de tussentijd aangifte van fietsdiefstal heeft gedaan', legt Roel uit. Een derde scan vindt plaats daags voordat de fietsen daadwerkelijk aan handelaren worden verkocht. 'Zo weten we zeker dat de fietsen hier vrij van signalering weggaan.'

Achtergelaten gestolen fietsen
Alle fietsen die als gestolen staan geregistreerd, worden in een apart deel van de loodsen aan de Junostraat opgeslagen. In dit deel van het fietsdepot stalt de politie-eenheid Den Haag ook alle op straat achtergelaten gestolen fietsen die agenten tijdens hun werk tegenkomen. 

Terug naar eigenaar
Roel probeert de eigenaren van de gestolen fietsen te achterhalen. Op jaarbasis lukt hem dat zo'n vier- tot vijfhonderd keer, schat hij. Belangrijk hierbij is dat mensen aangifte van fietsdiefstal hebben gedaan. Daarnaast blijkt regelmatig dat de verzekering de gestolen fietsen al heeft vergoed. In dat geval komen de fietsen in eigendom van de verzekeringsmaatschappij. Dit gebeurt volgens Roel zo'n drie- tot vierhonderd keer per jaar.

Image and video hosting by TinyPic

Landelijk netwerk fietsdepots
Het Fietsdepot Haaglanden maakt deel uit van een landelijk netwerk van fietsdepots. Heel Nederland telt op dit moment zo'n veertig fietsdepots. Deze staan allemaal met elkaar in verbinding en zijn allemaal op hetzelfde systeem aangesloten. 'Via de hieraan gekoppelde internetsite kan iemand in Groningen bijvoorbeeld zien of zijn fiets bij het depot in Den Haag staat.'

Stop fietsdiefstal nu
Op de internetsite van het Centrum Fietsdiefstal kunt u informatie vinden met tips en trucs over het voorkomen van fietsdiefstal en het tegengaan van heling. Ook op de internetsite van de landelijke campagne Stopfietsdiefstal.nu vindt u veel bruikbare informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant