Leroy Smit in actie tijdens het NK Beach in Biddinghuizen. Foto: Karin Smit
Leroy Smit in actie tijdens het NK Beach in Biddinghuizen. Foto: Karin Smit

Leroy Smit in de oranjeselectie Beach Handball U16

Sport 96 keer gelezen

De vijftienjarige Leroy Smit, keeper bij Oliveo Handbal in HB1, meldde zich in januari aan voor de scoutingdagen voor het EK Beach onder zestien jaar. Leroy had in 2015 met HC1 via een wildcard mee mogen doen op het NK Beach in Biddinghuizen en was enthousiast geworden.

"Beach Handball is zo leuk om te doen en zo anders dan zaal- en veldhandbal; het is snel, dynamisch en spectaculair. Als keeper ben je continu in beweging, omdat je het veld uit moet na een doelschot zodat de specialist er in kan en andersom. Fysiek contact is niet toegestaan in tegenstelling tot het gewone handbal". Leroy kwam de voorselectie goed door, deed mee aan de vervolgtrainingen en de trainingsstage.

Het werd extra spannend toen het bericht kwam dat de bondscoach er niet helemaal uit was en de hele groep een extra selectietraining kreeg. "Ik kreeg na die training te horen dat ik bij de selectie zit. We trainen voorlopig in Oosterhout en gaan naar diverse EBT-toernooien. Eind april gaan we met de hele selectie U16 en U18 naar Kroatië. We doen daar mee aan het Tournament in Zagreb".

In juni wordt de basis voor het EK in Nazaré Portugal bekend gemaakt. Van de twintig selectiespelers mogen er tien mee. "Dat word hard trainen, want het is wel mijn doel erbij te zijn. De loting is al bekend en we spelen in groep B samen met Zwitserland, Rusland en Bulgarije. Er wordt gespeeld in een nieuwe competitie-indeling van vier groepen met vier landen. De beste twee landen van iedere groep spelen verder via een knock-out systeem. Tijdens het EK gaan we ervoor om kwalificatie af te dwingen voor het WK in 2017", aldus Leroy.

Dit jaar is Beach Handball een demonstratiesport op de Olympische spelen van Rio met als doel dat het in 2020 echt Olympisch wordt. Leroy staat dus aan het begin van een prachtig handbalavontuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant