Afbeelding

Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Actueel 165 keer gelezen

Regio - In Nederland is Pasen voor de meeste mensen een gezellig voorjaarsfeest, met een vrije dag, gemeenschappelijk eten en eieren zoeken. Maar wat vieren we nou eigenlijk tijdens het Paasfeest? Pasen wordt religieus gezien hoger aangeslagen dan Kerstmis of Pinksteren.

Vandaag is het Witte Donderdag. Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen herdacht. Witte Donderdag markeert tevens het begin van het lijden van Jezus. Judas verraadt Jezus met een kus en wordt gevangen genomen. Al enkele jaren zendt de publieke omroep in Nederland The Passion uit, een muzikaal spektakel waarin bekende artiesten het lijdensverhaal van Jezus vertellen. Vanavond in Amersfoort.

Goede Vrijdag
Niet iedereen is vrij op Goede Vrijdag. Werknemers van ambtelijke instellingen vaak wel. Op Goede Vrijdag wordt het lijden van Jezus herdacht. Het is de dag waarop hij stierf aan het kruis. Hij stierf voor de zonden van de mens.



Pasen
De opstanding van Jezus. Christenen vieren op deze dag dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen is het feest van het leven van de hoop, van het leven na de dood. Op eerste paasdag houdt de paus in Rome bij de Sint-Pietersbasiliek een toespraak. Hij geeft zijn zegen, Urbi et orbi en wenst iedereen een zalig paasfeest. Paus Johannes Paulus II deed dit in ruim zestig talen, maar paus Franciscus gebruikt enkel het Italiaans.

Lentefeest
Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen, die sterk op elkaar lijken en waaraan ook het christendom symbolen zou hebben ontleend. Er zijn mensen die zeggen dat de oorsprong van Pasen meer algemeen is; als in een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd. Een ander gebruik zijn de paasvuren. De ontstaansperiode hiervan is onbekend. De bedoeling van de vuren zou in het verleden het verjagen van de demonen van de winter zijn. In het oosten van Nederland en het aangrenzende westen van Duitsland, het woongebied van de Saksen, is dit gebruik nog altijd een levendige, toeristische attractie rondom Pasen.

Image and video hosting by TinyPic

Paashaas en paaseitjes
Paashazen van chocolade en paaseitjes hebben eigenlijk niets met het christelijk feest te maken. Het ei en de paashaas zijn symbolen van nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze verwijzen naar heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd. Ze komen uit een traditie van lentefeesten die veel ouder is dan de christelijke.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant