Kitty van Dam hield het doel goed schoon. Foto: Mieke van Veen

Handballers bekeren door

Sport 80 keer gelezen

Pijnacker - Dinsdag 2 februari stond de eerste ronde in de strijd om de Zuid-Hollandse beker, de Jan Alma Cup, op het programma van Dames 1 van Oliveo Handbal dat bovenin meedraait in de hoofdklasse.

De loting pakte niet gunstig uit, want Ventura uit Schiedam was wellicht de sterkst denkbare tegenstander; zij staan bovenaan in de eerste klasse. De teams speelden vorig seizoen samen in de eerste klasse, waarbij Oliveo telkens nipt won. Aangezien de bezoeksters de nodige versterking kregen dit seizoen, stond Oliveo een zware opgave te wachten.

Ook nu waren de teams aan elkaar gewaagd en ging het spel vooral in de eerste helft op en neer, waarbij Ventura de eerste twintig minuten voorstond. In de verdediging had Oliveo vooral moeite met het afstoppen van de linkeropbouwspeelster. De overige aanvallende kwaliteiten van Ventura werden prima verdedigd door de thuisploeg, waarbij ook keepster Kitty van Dam goed werk afleverde.

Stevige dekking
In aanvallend opzicht probeerde het team van coach André de Waal met gevarieerd spel de tegenstander onder druk te zetten, maar door de soms offensieve en stevige dekking van Ventura lukte dat niet altijd. De 15-15 ruststand gaf het spelbeeld goed weer. In de rust werden goede afspraken gemaakt. Het lukte Oliveo deze afspraken uit te voeren en de verdediging gesloten te houden. In de aanval ontstonden voldoende kansen. In het middenstuk van de tweede helft speelde Oliveo te gehaast, waardoor Ventura terugkwam tot 20-20.

Vanuit strafworpen kwam Oliveo daarna op drie punten voorsprong. Ondanks ondertal maakte Shanna Némethy het 16-15 en ze scoorde daarna nog driemaal. Ventura gaf zich echter niet gewonnen, maar met twee treffers van Sabrina van Kester en een van Nicole van Boles kon Ventura het tij niet meer keren. Doelpunten van Aniek van de Coevering  en Ingrid Bruinen hielpen Oliveo in de slotfase naar de 25-23 eindzege.

Handbalheren met de punten naar huis
Ook Heren 3 won de voorronde in hun bekercompetitie in de strijd om de felbegeerde Jan Alma Cup. Met 31-37 kwamen ze met de punten terug van Saturnus uit Ridderkerk. Zaterdag 13 februari spelen de selecties weer hun thuiswedstrijden in sporthal Het Nest. DS1 neemt het om 19.00 uur op tegen concurrent RHV en het team van trainer/coach Edwin Hofland treft het altijd lastige Westlandia. Meer via www.oliveohandbal.nl.