Afbeelding

Agenten met flink geschut de straat op

Actueel 77 keer gelezen

Regio - In reactie op de huidige terreurdreiging gaat de politie nog dit jaar versneld 150 'specialistische schutters' opleiden.

Samen met de driehonderd huidige schutters zullen zij niet langer deel uitmaken van de Mobiele Eenheid, maar een zelfstandige Bewakingseenheid vormen. De politie kent sinds 2008 specialistische schutters, die behalve over het reguliere dienstwapen ook beschikken over een MP5 machinepistool, dat een groter bereik heeft. Het aantal schutters groeide de afgelopen jaren uit tot 300. Met de aanwas van nieuwe schutters moeten dat er nog voor het einde van dit jaar 450 zijn. De eerste opleiding van 2016 is inmiddels begonnen in Ossendrecht.

Beschermen
De specialistische schutters werden tot voor kort in ME-verband ingezet voor de bewaking van statische objecten, zoals rechtbanken en woningen van bedreigde personen. Door hun zwaardere bewapening zijn ze beter in staat om zowel zichzelf als collega's, burgers en de objecten te beschermen. Vandaag staan agenten voor het eerst met flink geschut bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar vindt een belangrijke EU-bijeenkomst plaats.

Inzetcriteria
"De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland", zegt Peter van Pelt, teamchef Crisis en Conflict Beheersing (CCB) in de eenheid Oost-Brabant en medevoorzitter van de landelijke expertgroep Bewaken en Beveiligen. "Maar de terroristische aanslagen in Frankrijk vorig jaar hebben de situatie veranderd. Daarom heeft de korpsleiding besloten dat er nog dit jaar 150 collega's moeten worden opgeleid." Ook de inzetcriteria van de schutters zijn verruimd, zegt Van Pelt. "Zij zullen niet langer alleen statische objecten bewaken, maar kunnen ook worden ingezet voor surveillances in winkelcentra, stations of andere publiek toegankelijke plaatsen. Dat kan gebeuren als rond zulke plekken sprake is van een verhoogde dreiging. Ook kunnen de schutters na een eventuele aanslag het plaats delict bewaken."

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant