Afbeelding

Erik Bevaart ontdekt foutje Johannes Vermeer

Actueel 103 keer gelezen

Pijnacker - Als voorzitter van Stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp (SCPN), is Erik Bevaart nauw betrokken bij de expositie van 36 werken van Johannes Vermeer in het Witte Huis. De bekende Pijnackernaar heeft deze week een bijzondere ontdekking gedaan op een van de kunstwerken.

Bevaart heeft alle schilderijen van Vermeer grondig bekeken en deed een verrassende ontdekking. Niet op de laatste plaats vanwege zijn achtergrond als pop- en muziekhistoricus viel hem iets op. "Bij het schilderij 'De gitaarspeelster' mis ik een snaar. Vermeer maakt een snaar niet af. Dat is te zien bij de overgang van de hals en de klankkast", zo zegt hij. Naar verluidt is dit nog niet eerder opgevallen en ook het Vermeer Centrum in Delft meldt dit niet.

"De overgang van een zwart gedeelte naar het gele. Het betreft de snaar die door het meisje met de ringvinger van haar linkerhand bespeeld wordt. Daarbij komt dat ik 6 stemknoppen tegenkom, uiteraard. Hoewel er vroeger ook 5-snarige gitaren bestonden (en ook 7) is dit echt een onvolkomenheid. Er zijn drie schilderijen van Vermeer, alle drie rondom 1671 geschilderd, die wat minder verfijnde onderdelen bevatten. Wim Meijer heeft dit keurig netjes ook onverfijnd weergegeven, logisch", zo stelt hij.

Expositie
In Het Witte Huis in Pijnacker exposeert Wim Meijer 36 nageschilderde werken van Johannes Vermeer. De bijzondere expositie trekt inmiddels regionale en landelijke media-aandacht. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezichtigen.

Image and video hosting by TinyPic

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant