Afbeelding

Tarik Z. vandaag opnieuw voor de rechter

Actueel 129 keer gelezen

Pijnacker - Dorpsgenoot Tarik Z., staat vandaag opnieuw in Leeuwarden voor de rechter. Hij is het niet eens met zijn celstraf die hij kreeg opgelegd en ging in hoger beroep. Ook het OM ging in beroep.

Z. werd in een klap een bekende Nederlander toen hij in januari van dit jaar met een nep-pistool de studio's van het NOS-journaal wist binnen te dringen. Hij wilde naar eigen zeggen waarschuwen voor leugens die worden verspreid door de staatszender. Het OM eiste eerder vier jaar cel, maar de rechter legde hem 2,5 jaar cel op, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Tarik heeft vandaag een boekwerk van 31 pagina's aan het gerechtshof in Leeuwarden overhandigd.

Verslaggever Martijn Mastenbroek van Telstar heeft de zaak vanaf het begin op de voet gevolgd. In huis-aan-huisblad Delft op Zondag gaf hij afgelopen weekend op verzoek nog zijn opinie over de zaak Tarik Z. Lees het interview hieronder.


'We hebben er in één klap een bekende Nederlander bij in Pijnacker'

Delft - De maand december is het moment bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin de Pijnackerse Tarik Z. landelijke bekendheid verwierf als 'de journaalkaper'. Dus vroeg Delft op Zondag aan Martijn Mastenbroek, redacteur van Telstar: Hoe is het nou?

-Hoe is nou met de journaalkaper?
"Hij is veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden. Wat ik heb begrepen van de mensen die hem hebben opgezocht, is dat hij voor en na de kaping dezelfde persoon was. Verder vind ik het opmerkelijk dat hij nog steeds de complottheorie tegen de NOS aanhangt, een heel warrig verhaal. Maar ik ben benieuwd naar wat hij nou zo belangrijk vond dat hij het journaal wilde kapen."

-Hoe is er in het dorp verder op gereageerd?
"Na een week was het al getemperd. Hij heeft hier nog een broertje en familie, volgens mij is het hen prima gelukt de draad weer op te pakken. Het is een nuchtere tuindersfamilie. Na de kaping is Tarik Z. opgepakt en we hebben het verder niet meer tot de bodem uitgemolken. Het was een domme eenmansactie van hem, nu moet hij op de blaren zitten. Het Radio 1 Journaal belde me nog eens om te vragen of Pijnacker zo vergevingsgezind is dat hij hier straks gewoon weer kan rondlopen. Ik denk dat dit, als hij zijn straf heeft uitgezeten, prima kan. Hij heeft niemand pijn gedaan. We hebben er dan wel in één klap een BN'er bij in Pijnacker. Ik zou 'm, als hij vrij is, nog wel eens willen interviewen."

-Wat is er, na de journaalkaping, verder nog over hem bekend geworden?
"Niet veel. Hij voldoet aan het beeld van een buitengewoon intelligente jongen. Een student met in het verleden veel sociale contacten, hij deed goed mee op school, maar is zich op een gegeven moment wat terug gaan trekken. En tot grote verbazing van z'n ouders en vrienden dook hij opeens op tijdens het 8 uur journaal. Achteraf vonden mensen 'm wel eens raar, maar dat is achteraf redeneren. Maar ook toen bekenden hem in gevangenis opzochten was hij dus geen doorgedraaide malloot, maar dezelfde jongen als op school."

-Jullie servers vielen uit na jullie primeur dat hij uit Pijnacker kwam. Doen ze het sindsdien weer?
"Ze waren inderdaad overbelast, maar we hebben wat extra server-capaciteit ingekocht. We zijn nu weer klaar voor grote gebeurtenissen."

-Hoe kijk je terug op 2015?
"Ik vond het helaas niet het jaar van de verdraagzaamheid en de goede dialoog. Kijk naar de zwarte pieten-discussie. Voor- en tegenstanders zijn niet meer in gesprek, maar schreeuwen naar elkaar. De lontjes zijn kort. Dat merken we ook in Pijnacker-Nootdorp, waar we recent een aantal vervelende geweldsincidenten hadden. Ik ben maar simpele redacteur, maar ik wil wel een oproep doen voor iets meer verdraagzaamheid. Dat we wat meer moeten praten en minder moeten schreeuwen en meppen. Gelukkig hebben we in Pijnacker in elk geval wel onze goede wil getoond door vluchtelingen op te vangen, al was het maar voor zes dagen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant