Afbeelding

Dierenpartij wil meer vuurwerkvrije zones in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 50 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp wil meer vuurwerkvrije zones in de gemeente. Nu zijn er in Pijnacker-Nootdorp alleen vuurwerkvrije zones in een straal van 100 meter rondom bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen en kerken. De Partij voor de Dieren wil dat er meer komen en daar zijn mogelijkheden voor.

In een aantal steden is bij de afgelopen Oud en Nieuwviering met succes vuurwerkvrije zones ingesteld. Deze zones bevonden zich meestal in gemeentelijke centra rond ziekenhuizen, dierenpensions, kinderboerderijen, scholen, winkelcentra, kinderdagverblijven, tankstations, in de buurt van rieten daken, verzorgingscentra, parken, begraafplaatsen, plantsoenen en andere groengebieden.

De burgemeester is bevoegd om op grond van de openbare orde vuurwerkvrije zones in de gemeente in te stellen. De Partij voor de Dieren heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Ravestein van Pijnacker-Nootdorp. Daarin vraagt de partij of de burgemeester bereid is om meer vuurwerkvrije zones in te stellen.

De Partij voor de Dieren pleit voor meer van dergelijke zones, omdat veel mensen en dieren  grote overlast ervaren van het afsteken van vuurwerk. Het gaat dan onder meer om geluidsoverlast,  vervuiling, verstoring van de openbare orde, verslechtering van de luchtkwaliteit en brandgevaar. Bovendien veroorzaakt vuurwerk angst en stress bij mens en dier.

In december zal de Partij voor de Dieren op haar website een meldpunt voor overlast van vuurwerk openen. Op een digitaal formulier kunnen inwoners aangeven waar ze wonen, welke overlast ze ervaren en of ze willen dat hun straat of een bepaald gebied een vuurwerkvrije zone wordt.

De reacties zullen worden verzameld en het onderwerp zal op de agenda van de gemeenteraad worden gezet. Hopelijk kunnen er dan nog dit jaar en anders volgend jaar meer vuurwerkvrije zones worden ingesteld in Pijnacker-Nootdorp. De fractie hoopt op steun van andere partijen in de raad.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Carla van Viegen: "Te vaak worden er incidenten gemeld, waarbij dieren of mensen het slachtoffer worden van vuurwerk en er zeer angstig op reageren. Ook is er sprake van veel materiële schade. Zo was er alleen al na de Oud en Nieuwviering in 2014 sprake van een schade van 32.000 euro aan gemeentelijke eigendommen. Daarbij is het opruimen van de vuurwerkrommel nog niet eens meegerekend. Dit kan en moet echt anders!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant