Afbeelding

OM eist cel en werkstraf tegen Van der Stoep

Actueel 65 keer gelezen

Den Haag - De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee onvoorwaardelijk en 240 uur werkstraf geëist tegen ex-europarlementariër Daniël van der Stoep uit Pijnacker. Dat meldt het OM Den Haag in een persbericht.

Van der Stoep wordt er van verdacht dat hij heeft geprobeerd om drie minderjarige meisjes te verleiden om voor geld en cadeaus seks met hem te hebben. De meisjes waren 15 en 16 jaar oud. De zaak kwam aan het licht nadat de vader van een van de meisjes ontdekte dat zijn 16-jarige dochter appte met Van der Stoep en de inhoud van die berichten onder ogen kreeg. De man deed aangifte bij de politie.

Politicus
Omdat de verdachte een politicus was, werd het onderzoek gedaan door de Rijksrecherche. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Van der Stoep bij drie minderjarige meisjes hetzelfde te werk ging. Hij schepte op over zijn werk als politicus, het geld dat hij daarmee verdiende en de reisjes die erbij hoorden. Hij speelde daarbij in op de financiële behoefte van tieners door kleding voor hen te kopen, etentjes in restaurants te betalen, taxiritten naar huis en ook door contant geld te geven. Dit varieerde van 75 tot 200 euro per keer. Hij noemde dit zelf zakgeld, maar schreef er in de appjes ook bij dat 'niets voor niets' is en in de apps kwamen veelvuldig allerlei seksueel getinte opmerkingen voorbij. Hij vertelde de meisjes hoe sexy hij ze vond, vroeg soms om sexy foto's en probeerde afspraakjes te maken bij hem thuis. Waar hij met seksueel getinte opmerkingen geen misverstand liet bestaan over het doel van zo'n afspraakje. Ook noemde hij zichzelf hun 'sugardaddy'.

Misbruik van zijn positie en riante inkomen
Van der Stoep maakte de meisjes duidelijk dat ze niets tegen hun omgeving mochten vertellen over hun contact en het geld, anders "zou het voor hem meteen klaar zijn", zo is te lezen in de grote hoeveelheden chat-gesprekken die zijn aangetroffen. De verdachte heeft ondanks al zijn pogingen daartoe, geen seks gehad met de minderjarige meisjes. De officier van justitie neemt het Van der Stoep kwalijk dat hij zijn positie als politicus en daarbij horende riante inkomen heeft gebruikt om indruk te maken op de meisjes. Hij heeft er van alles aan gedaan om drie minderjarigen te verleiden tot seks met hem.

"Ik was niet uit op seks"
Van der Stoep ontkent dat hij uit was op seks en ziet geen kwaad in het contact met de meisjes. Hij was vandaag kort aanwezig, maar besloot voor aanvang te vertrekken en zijn advocaat te machtigen namens hem te spreken. De rechtbank heeft de zaak vervolgens bij verstek behandeld. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant