Afbeelding

Rapport Oranjerellen blijft geheim

Actueel 115 keer gelezen

Pijnacker - Het rapport dat destijds door de Rijksrecherche is opgetekend na de zogenoemde Oranjerellen van 2006, blijft geheim. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag besloten. 

Onze redactie verzocht het Openbaar Ministerie om inzage in het rapport. Het is volgend jaar precies tien jaar geleden dat het rapport werd opgetekend. Er is altijd veel over te doen geweest, het betrof immers de lezing van de politie over wat er was voorgevallen in de nacht van 6 op 7 mei 2006. Mede op basis van dit rapport werden agenten vrijgesproken van vervolging, maar kregen ook drie agenten een taakstraf.

"De bedoeling is niet om zaken weer op te rakelen, maar ik wilde tien jaar na de gebeurtenissen een terugblik maken voor de krant. Ik ging er eigenlijk vanuit dat het rapport inmiddels wel kon worden ingezien", zegt verslaggever Martijn Mastenbroek van Telstar Online.

Brief Buddenberg
Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft het rapport nooit gezien, zo blijkt uit navraag. Oud-burgemeester Rik Buddenberg deed jaren geleden een dringend beroep op het Openbaar Ministerie om het rapport te mogen inzien. Het Openbaar Ministerie wees dit verzoek echter af, blijkt uit een brief die de gemeente nog altijd heeft bewaard en Mastenbroek ter inzage kreeg.

Prullenbak
Een zegsman van de Rijksrecherche laat weten dat op basis van de Politiewet het rapport is vernietigd. "Wij hebben het simpelweg niet meer. Dat doen wij met alle onderzoeken die voor de rechter zijn afgehandeld, die gaan na vijf jaar de prullenbak in. Sterker nog, als wij dat niet doen houden wij ons niet aan de wet."

Terughoudend
Het OM heeft het bewuste rapport nog wel, maar laat in een schriftelijke reactie weten: "Wij verstrekken in de regel geen strafdossiers aan journalisten, ook niet slechts ter inzage. In een strafdossier staat veel privacygevoelige informatie en het is daarom van belang voor alle betrokkenen in het onderzoek (verdachten, maar ook slachtoffers en getuigen) dat het OM terughoudend omgaat met verzoeken van journalisten. Wij maken af en toe een uitzondering, als het gaat om wetenschappelijk onderzoek of in een cold case waarbij de hulp van de media wellicht tot nieuwe informatie kan leiden. Beiden zijn hier niet aan de orde en dat is de reden dat wij je verzoek afwijzen."

Op zaterdag 6 mei 2006 vond op de Sportlaan in Pijnacker een grote feestavond van de Oranjevereniging plaats. Kort na beëindiging van het feest heeft de politie moeten optreden en is een parate eenheid ingeschakeld om bezoekers af te voeren in één richting. Dit ging gepaard met stevige schermutselingen, het uitdelen van rake klappen en de inzet van politiehonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant