staand vlnr Ellen van Vugt, Patrick Manning, Han Olden, Ellen Borgmeijer en zittend vlnr Dennis Melenhorst, Elrie Bakker-Derks (voorzitter), Peter Welles.
staand vlnr Ellen van Vugt, Patrick Manning, Han Olden, Ellen Borgmeijer en zittend vlnr Dennis Melenhorst, Elrie Bakker-Derks (voorzitter), Peter Welles.

Commissie gaat lokale detailhandel beoordelen

Regio 341 keer gelezen

Regio - De Adviescommissie Detailhandel is donderdag 25 juni van start gegaan met een eerste vergadering in Den Haag. De commissie is een nieuw instrument van de provincie Zuid-Holland om de leegstand van winkels tegen te gaan. De onafhankelijke commissie gaat bestemmingsplannen voor uitbreiding van detailhandel kritisch beoordelen.

De provincie Zuid-Holland hecht groot belang aan krachtige en levendige stads- en dorpskernen. Een goed functionerende detailhandel draagt daaraan bij. De commissie gaat zich vanaf 1 juli 2015 formeel buigen over bestemmingsplannen waarin nieuwe detailhandelsontwikkelingen zijn opgenomen met een omvang van meer dan 2000 m2 bruto vloeroppervlak binnen de centra en 1000 m2 bruto vloeroppervlak buiten de centra.

Toetsing
De commissie zal beoordelen of gemeenten de behoefte aan nieuwe detailhandelsontwikkelingen voldoende hebben aangetoond, de plannen het woon- en leefklimaat niet onevenredig aantasten en er geen onaanvaardbare leegstand ontstaat. Daarvoor toetst de commissie de gehanteerde behoefteramingen, de ruimtelijke gevolgen en de omvang van het gebied waarbinnen die gevolgen zich voordoen. De commissie brengt advies uit aan gemeenten en de provincie. Mede op basis van dit advies beslist de provincie of een bestemmingsplanwijziging wel of niet aanvaardbaar is. De provincie Noord-Holland werkt al langer met een dergelijke commissie.

De leden van de Adviescommissie Detailhandel voor Zuid-Holland zijn:
Mevrouw Elrie Bakker-Derks (voorzitter), voorzitter Centrum voor Ambachtseconomie;
Mevrouw Ellen Borgmeijer, directeur en adviseur Areaal Advies;
De heer Patrick Manning, consultant bij Retail en Ruimte;
De heer Dennis Melenhorst, secretaris-directeur Sociaal Economische Raad Overijssel;
De heer Han Olden, coördinator/docent commercieel vastgoed Universiteit Utrecht;
Mevrouw Ellen van Vugt, adviseur retail & markten / eigenaar MRKT;
De heer Peter Welles, zelfstandig ondernemer, eigenaar LaCité.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimte en Economie) heeft donderdag kennisgemaakt met de leden en heeft hoge verwachtingen van de commissie: "De commissie bestaat uit professionals die alle noodzakelijke kennis in huis hebben. Deze leden gaan ongetwijfeld bijdragen aan realistische detailhandelsplannen en een sterke detailhandelsstructuur in Zuid-Holland. Ik verwacht dat het gezag van de Adviescommissie Detailhandel snel gevestigd zal zijn."

Selectieproces
De selectiecommissie bestond uit vertegenwoordigers van de Regionaal Economische Overleggen, de vastgoedsector, Detailhandel Nederland en de voormalige gedeputeerde Ruimte en Economie van de provincie Zuid-Holland. Zij hebben geselecteerd op geschiktheid, vertegenwoordiging van diverse disciplines (detailhandel, vastgoed, ruimtelijke ordening, onderzoek) en onafhankelijkheid.

Motie
Provinciale Staten namen op 9 juli 2014 een motie aan waarin het college van Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd werd een hervormingsplan voor de toetsing van detailhandelsplannen op te stellen. Hierop hebben GS besloten tot het instellen de Adviescommissie Detailhandel. Om dit mogelijk te maken is op 4 maart 2015 de Verordening Ruimte aangepast. De commissie werkt volgens het Reglement Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland, dat op 26 mei 2015 door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant